Brutális nyugdíjcsökkentést terveznek? Így büntetnék, a nyugdíjasok egy részét!

A Magyar Nemzeti Bank szakértői publikáltak egy 330 pontból álló reformcsomagot, melynek a nyugdíjakat érintő részére Simonovits András nyugdíjszakértő reagált az Élet és Irodalom cikkében – közölte a 444.hu.

A két ‘szakértő’ Botos Katalin és Botos József az eddigi legelképesztőbb javaslattal álltak elő.

Szerintük a felnevelt gyerekek számától kéne függnie az induló nyugdíjak összegének.

Azt javasolják, hogy a kétgyerekesek nyugdíjba vonuláskor kapják meg az eddigi összeget, és minden további gyerek után plusz 20 százalékkal emelnék az alapösszeget.

A gyermektelenek 40, míg az egy gyermekkel rendelkezők viszont 20 százalékkal kevesebbet kapnának.

Megnézem magamnak azt a kormányt, amely egy Botos–Botos-javaslatot próbálna megvalósítani. Jelenleg csak a francia nyugdíjrendszer ad szerény, 10 százalékos bónuszt legalább 3 gyermek után, lefelé nincs büntetés.” – írta Simonovits András.

Az MNB szakértőinek logikája az, hogy

“a gyerekszámtól függő nyugdíjak terve abból indul ki, hogy minél több gyerek születik, késéssel ugyan, de nő a dolgozók száma, s enyhül a nyugdíjrendszerre nehezedő népesedési teher.”

Simonovits a cikkben megemlíti, hogy

a javaslat értelmezhető egyfajta gyermektelenségi adóként is:

“Talán legegyszerűbben úgy lehet megvilágítani a terv gyengeségét, ha gondolatkísérletként feltennénk, hogy a kötelező nyugdíjrendszer teljesen magánkézben van. Ekkor evidens lenne, hogy egy gyerekszám szerinti járadékmódosítás egyszerűen gyermektelenségi adó.

Volt már ilyen, a Rákosi-rendszerben, igaz, csak a férfiakra vonatkozóan. Ennek kiterjesztését akarjuk a gyermektelen nőkre?”

Az MNB szakértői által javasolt 330 pont között szerepelt továbbá az is, hogy a nyugdíjalap kiszámításánál vegyék figyelembe a családi adókedvezményt is. Ez azonban növelné az így is már meglévő különbséget a nagycsaládosok javára.

Simonovits a cikkben megjegyzi, hogy

“Egy demokratikus rendszerben egy nyugdíjjavaslat kidolgozása nem annyira a Nemzeti Bank, mint inkább a Pénzügyminisztérium feladata. “.

Tehát, ha veszünk két embert, akik mindketten ugyan azt a munkakört töltötték be egész életükben, csak az egyiknek három, a másiknak pedig egy gyereke van, akkor nyugdíjba vonulásukkor a több gyermekkel rendelkező, ugyan annyi elvégzett munkaévért, magasabb nyugdíjat kap majd, mint az egy gyermekes.

Felvetődik a kérdés, hogy a kormány és a nekik dolgozó szakértők, miért nem tekintik egyenlőnek az embereket?!

Update: A 444.hu megírta, hogy időközben a Magyar Nemzeti Bank cáfolta azt az állítást, miszerint az egy illetve két gyermekkel rendelkezők kevesebb alapnyugdíjat kapnának. Ez ugyanis nem szerepel a MNB-s szövegrészben, csak az, hogy a többgyerekesek bizonyos feltételek mellett magasabb nyugdíjban részesülnének.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!