Mint a kártyát, úgy kiosztotta Orbánt a világ leghíresebb filozófusa – erre nem lesz büszke

Francis Fukuyama mondott néhány keresetlen szót Orbán Viktor rendszeréről.

Bécsben tartott előadást a világ talán leghíresebb politológus-filozófusa, Francis Fukuyama. Az amerikai társadalomtudós azzal vált híressé, hogy 1989-ben arról értekezett, hogy a kommunista és fasiszta rezsimek összeomlásával szerinte elérkeztünk a “történelem végéhez”, vagyis ahhoz, hogy az emberek közötti ideológiai harc lezárult. Fukuyama szerint sikerült megalkotnunk azt a társadalmi berendezkedést, aminél jobbat az ember már nem fog tudni létrehozni. A győztest akkor ő a liberális demokráciának nevezte.

Sajnos egy ideje már nem ennyire optimista a filozófus, 27 évvel 1992-es könyve megjelenése óta felemelkedőben van egy új ideológiai veszedelem, az illiberális demokrácia, ami ötvözi a XX. századi parancsuralmi totalitárius diktatúrák módszereit a liberális demokrácia modern intézményes vívmányaival. Fukuyama most Bécsben azt mondta:

“Az a nyomasztó gondolatom támadt, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország.”

A filozófus szerint tehát Orbán és a hozzá hasonlók hibrid rendszerei jelentik jelenleg a legnagyobb történelmi fenyegetést az emberiségre nézve.

Mi csak annyit tudunk ehhez hozzáfűzni: gratulálunk, Viktor, végül mégiscsak összejött, amiről álmodoztál: odakerültél a történelem legnagyobbjai közé. Kétségkívül a szégyenpadra, de ott vagy.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!