Megszégyenítő képet közölt Orbánról a világ egyik legnagyobb lapja

Véleménycikkben üzent az Economist az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne kirakniuk Orbánt és a Fideszt – közölte a 444.hu. A világ talán legismertebb gazdasági lapja kiemeli azt a fő érvet, amit a nyugati sajtó már számtalanszor leközölt, miszerint a Néppárt túl sokáig nézte tétlenül a Fidesz autoriter fordulatát, viszont elérkezett az idő, hogy cselekedjenek.

A cikk röviden felvázolja a Fidesz történetét, majd a 2010 utáni időszakban hozott megkérdőjelezhető döntéseit.

Megemlítik a bíróságok átalakítását, a sajtó feletti befolyásukat, a civil társadalom elnyomását, a választási rendszer átalakítását, illetve kiemelik a Soros Györgyről alkotott “antiszemita összeesküvés-elméleteket”.

A lap közlése szerint az Európai Néppárt annak ellenére nem tett semmit, hogy Orbán folyamatosan megszegte azokat a szabályokat, amiket a pártcsalád hozott. Az EPP csak akkor kapott észbe, amikor a magyar párt plakátkampányában feltűnt a Néppárt egyik legnagyobb politikusa, Jean-Claude Juncker.

Az Economist szerint az EPP eddigi tűrőképessége miatt elképzelhető, hogy a Fidesz megússza majd egy felfüggesztéssel a dolgot, de szerintük ez nem lenne elegendő, mivel minden a magyar párt kizárása mellett szól.

Természetesen ha kizárnák Orbánékat a Néppártból, akkor se lenne vége uniós pályafutásuknak, mivel összeállhatnának radikálisabb jobboldali pártokkal, de annak meglenne az ára: 

egyrészt csökkenne az unión belüli befolyásuk, másrészt a hazai hitelességük is megsínylené.

A Fidesz egy ideje keményen dolgozik azon, hogy egy esetleges kizárás ne okozzon Magyarországon nagy népszerűségvesztést számukra, ezért a kormányzati kommunikációban egyre többször lehet hallani, hogy a Néppárton belüli vita a migráció miatt alakult ki, és egyre többen vannak a pártcsaládon belül, akik támogatják a bevándorlást.

A cikk kapott egy külön karikatúrát is, melyen a pártcsalád sátrából Manfred Weber a nyakörvénél fogva viszi ki a kutyaként, maga alá piszkító Orbán Viktort:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!