Hihetetlen, amit Orbán tett – politikus így még nem alázta meg a nőket

Forrás: Orbán Viktor - Facebook

Újra itt a nőnap, ideje felidézni, hogyan gyalázta vissza a nőket a konyhába az elmúlt években módszeresen a miniszterelnök.

A 444 számolt be róla először, hogy a napokban egy 168 oldalas nőnapi kiadványt jelentetett meg a fideszes nők CÖF-je, az álcivil Fiatal Családosok Klubja. Ismeretes, ez az a szervezet, amelyet Újbuda fideszes alpolgármesternője, Király Nóra vezet. Nem tudjuk, ki felelt a kiadvány tartalom-összeállításáért, de ha mi lennénk a főnökei, egészen biztosan menesztenénk. Nehéz napirendre térnünk ugyanis afelett, hogy egy nők előtt tisztelegni szándékozó kiadványba

mindössze egy, azaz egy nő írt üzenetet.

Persze annyira talán nem is meglepő ez, elvégre egy olyan szervezetről beszélünk, ami ahhoz a pártszövetséghez áll közel, mely az arab világ tendenciáit is a középkorból előzve összesen egy női minisztert delegált a kormányába. Mintha ez önmagában nem lenne épp elég felháborító, a kiadványban nem hogy nem szégyenkeznek miatta, egyenesen erényként próbálják beállítani. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: abból látszik, hogy a kormány tiszteli a nőket, hogy

a kormányban is van nő, sőt még az államtitkárok között is vannak.

Azt nem részletezték, hogy a 61 államtitkárból mindössze 8-ra rúg a számuk, ami 13 százaléknak felel meg. Sajnos arra sem adott magyarázatot senki, hogy egy nőnapi kiadványnak miért kell a megszólalásig hasonlítania egy választások előtti propagandapamfletre – gyanúsan ugyanis csak olyan embereket szólaltattak meg benne, akik kulcsszerepet játszhatnak az őszi önkormányzati választáson.

Tarlós István pl. a korábbi ehhez hasonló kiadványokhoz képest valamiért előrébb került a köszöntők sorában. A főpolgármester-jelölt most azt mondta, szerinte a férfi igazi erejét csak egy nő adhatja. Nem különben zseniális Semjén Zsolt megszólalása sem, aki szerint

a Szentírás kijelöli a nők sajátos életfeladatait.

De lássunk néhány valódi (nem alternatív, fideszes) tényt, hogyan is áll valójában ez a kormány a nőkhöz.

  • A Fidesz évek óta gátolja, hogy Magyarország ratifikálja azt az isztambuli egyezményt, ami a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól.
  • Több olyan jelentés elfogadásánál is tartózkodtak a Fidesz képviselői, melyek a nők helyzetét vizsgálták volna. Ilyen pl. az Arena-jelentés, ami a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Ilyen a Kuneva-jelentés is, ami a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyét vette terítékre. De tartózkodtak annál a Tanácsi határozatnál is, ami sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagállami fellépést.
  • Mindeközben az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazást is megtagadták, pedig az segíthetett volna felszámolni a nemek közötti bérszakadékot. (Ami egyébként 20 éve változatlan.)
  • Azzal a brazil elnökkel parolázik újabban Orbán, aki több alkalommal vállalhatatlan kijelentéseket tett a nőkről. Egy ízben pl. azt mondta egyikükről, hogy “olyan ronda, hogy annyit sem ér, hogy megerőszakolják”.

A nőkhöz való valódi hozzáállását a miniszterelnöknek tökéletesen példázza az alábbi két eset:

  • Amikor 2017-ben kiderült, hogy a kormány Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetet Szabó László akkori külügyminiszter-helyettesre szeretné cserélni, az ATV rákérdezett Orbánnál, hogy mi indokolja a döntésüket. A miniszterelnök erre annyit válaszolt: “nőügyekkel nem foglalkozom”.
  • A legutóbbi nőnapot úgy ünnepelte a kormányfő, hogy felköszöntötte a nőket a parlamentben. Szimbolikus helyszínt választott: a konyhát és a konyhán dolgozó nőket, mintegy jelezve: fontos dolgokban nőnek szerinte csak ott van joga dönteni.

Orbán néhány éve azt mondta: “átfogó megállapodást” akar kötni a magyar nőkkel. Ne legyenek kétségeink: a nőknek kedvezni látszó családügyi akciótervvel is csak ennek a soviniszta-macsó retorikának a továbbfejlesztését végzi éppen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!