Orbánnak elege lett: egy tollvonással húzza ki sokak alól a szőnyeget

Igen érdekes határozat látott napvilágot a Magyar Közlönyben. Egyrészt magának a hírnek akár örülhetnénk is, de ha mögé nézünk, akkor bizony elkeseredünk. A határozat az európai uniós forrásból támogatott, közvetlen vagy többségi állami  vagy önkormányzati tulajdonon megvalósítandó infrastrukturális beruházásokra vonatkozik, és a következőt írja elő:

“a projektek elszámolható önköltségéhez, támogatási összegéhez vagy más szemponthoz kötött független értékelemzés alkalmazásának bevezetése szükséges”

Szép, szép, csak akkor ez eddig nem így működött? Eddig nem volt senki, aki függetlenül megtudta volna határozni, hogy egy-egy beruházást annyiért végeznek-e el, mint amennyibe az ténylegesen került? A válasz bizony az, hogy nem.

Eddig szabadon rabolhatott mindenki az uniós forrásokból.

Az, hogy most azért lett elege Orbánnak a lopásból, mert már Pénztáros Mészáros Lőrinc úgyis az ország leggazdagabb embere lett, vagy egyszerűen csak a következő ciklus lecsökkenő támogatásaiba már nem fér bele a lopás, azt nem tudjuk. De azért az elgondolkoztató, hogy az állam által kezdeményezett beruházások szinte mindegyike bőven meghaladja az eredetileg tervezett összeget, legyen szó stadionról, autópályáról, uszodáról nem kirívó, hogy a végén duplájába kerül a kezdetekhez képest a beruházás.

Azt már mi is kérdésesnek tartjuk, hogy vajon a magánszférában, legalább bizonyos összeghatár felett, ezt az értékelést miért nem vezetik be, és ha ezt is ugyanazok az állami szereplők fogják végezni, akkor ugyan mitől lesz független. Valószínűleg csak a valóságtól.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!