4 ok, ami megbuktathatja Orbánt – elindult a visszaszámlálás?

Forrás: AFP

Bár sajnos nem hisszük, hogy közel van Orbánéknak a vég, gondoltuk, megér egy gondolatkísérletet, hogy milyen külső vagy belső tényezők eredményezhetnék a NER összeomlását. Listánkban a legvalószínűbbtől a legkevésbé valószínű magyarázatig haladtunk.

1. A NER-ellenzék lebontja az őt elválasztó ideológiai szakadékokat, és saját választási rendszerében kisebbségbe kényszeríti a kormányt

A centrális erőtér összeomlásáról már sokat értekeztünk az utóbbi időben. Korábban nehezen volt elképzelhető ez a lehetőség, mert a radikális jobboldalt és a baloldalt (az ellenzék két oldalát) elválasztó szakadék áthidalhatatlanabb volt, mint ami a kormányt és ellenzékét jellemezte. A Jobbik mérséklődése és a Fidesz radikalizálódása azonban megváltoztatta a helyzetet, mára több érdek köti össze az ellenzéki pártokat, mint ahány nézetkülönbség elválasztja.

Ha a centrális erőtér tényleg összeomlik, 2019 őszén megvalósulhat az az összefogás, amivel még a Fidesz magára szabott választási rendszerében is komoly esély adódhatna arra, hogy verhetővé váljon a kormány.

2. Egy gazdasági válság kikezdi a rendszer kádári legitimációját

Ha egyszer megbukik a NER, úgy gondoljuk, a második legvalószínűbb forgatókönyv erre egy gazdasági válságon keresztül történhet. Különböző gazdasági elemzők már évek óta elképzelhetőnek tartják, hogy hamarosan beüthet egy újabb válság (még ha nem is olyan világrengető, mint a 2008-as). Amennyiben megtörténik, az vélhetően inkább nemzetközi tényezőknek lesz köszönhető.

Okozhatja egy újabb gazdasági buborék kipukkanása, vagy az uniós források elapadása. Bárhogy is legyen, az Orbán-rendszer legitimációja nagy részét jelenleg annak a kádári alkunak köszönheti, mely szerint a társadalom hajlandó lemondani szabadsága egy részéről, ha cserébe az állam megteremti a relatív életszínvonal-növekedés lehetőségét. Az uniós forrásoknak és a nemzetközi gazdasági konjunktúrának köszönhetően ez jelenleg adott. Kérdés, hogy vajon akkor is megőrizné-e stabilitását a rendszer, ha a lakosság muszáj lenne olyan megszorításokat elviselni, melyeket 2010-et megelőzően kénytelen volt.

Ha ez a lehetőség történne meg, komoly rá az esély, hogy a NER elmenne a falig, csak hogy megőrizze hatalmát. Ez a politikai elnyomás fokozódásához vezethetne, vagy akár ahhoz, hogy erőszakhoz is folyamodnának az állampolgárokkal szemben.

3. Irányt vált a világpolitikai trend, és a liberális demokrácia visszanyeri széleskörű társadalmi legitimációját

Az utóbbi éveket – a 2008-as világválság óta – mindinkább egy illiberális, populista trend jellemezte. Ez a szélsőjobboldal II. világháború óta nem látott megerősödéséhez, a mainstream pártok hanyatlásához, a globális közbeszéd radikalizálódásához vezetett. Jellemző válságtünete a kornak a Brexit és Donald Trump hatalomra kerülése. 2020-ban azonban új esély nyílhat rá, hogy visszavegyék a demokraták a Fehér Házat, ami új erőt adhatna a liberális demokrácia pártján állóknak. Ez könnyen kifoghatná a szelet az Orbánhoz hasonló populisták zászlajából.

Orbán egyik legnagyobb trükkje, hogy kormányból is úgy tesz, mintha ellenzékben lenne. A miniszterelnök úgy akarta leváltani “az átmenet két zavaros évtizedét” 2010-ben, hogy közben rajta kívül alig volt, aki meghatározóbb alakja lett volna az “elmúlt 20 évnek”. Azóta a teljes kormányzását egy komplexusos nemzeti önérzetességre építi. Azt érezteti a választóival, hogy folyamatos ellenszélben kell kormányoznia. A jelenlegi nemzetközi környezet, melyet a végletes elitellenesség jellemez, csak ráerősít erre a narratívára. Ha azonban megváltozna ez a narratíva, könnyen kipukkadhatna Orbán lufija, és a választói rájöhetnének, hogy a király retorikája meztelen. Valójában már régóta ő van hatalmon, és az ország olyannyira nem haladt sehova az elmúlt évtizedben, hogy időközben minden régiós ország lehagyott bennünket.

4. Meghal Orbán, ami szükségszerűen utódlási harcot eredményez

Ez a legkevésbé valószínű eshetőség, de előfordulhat, Orbán is csak emberből van. Rendszerének legerősebb legitimációját ő maga adja, épp ezért ha meghalna, a rezsim is elvesztené létjogosultságát. Mivel nincs a láthatáron egyértelmű utódja, halála a Fideszen belül szükségszerűen utódlási harcokat indítana el. Ez káoszhoz vezetne, a legendásan összezáró Fidesz-tábor széthullana, a jobboldal töredezettebbé válna, mint a jelenlegi ellenzék. A NER a már említett centrális erőtérre, az erős győztesre építi erejét; ha nincs egyértelmű győztes, a választási rendszer érvényét veszti.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!