Súlyos csapást mérhet hazánkra: már asztalán van a titkos terv

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lépését fontolgatja Donald Trump, amely az USA és Európa viszonyát érinti. Ha meglépi, az akkora ütés lesz a magyar gazdaságnak, aminek a következményei kiszámíthatatlanok egyenlőre.

Az elnök már megkapta azt a tartalmában titkos kereskedelmi minisztériumi jelentést, amely az Egyesült Államokra nézve nemzetbiztonsági kockázatnak minősíthette a külföldi autó- és alkatrészimportot. Ez pedig egy olyan kitétel, hogy az amerikai elnök a következő 90 napban bármikor bejelentheti autóipari vámok kivetését. Trump terve, az egyoldalúan bevezetett 25 százalékos vám bevezetése a német, rajta keresztül pedig az egész EU-s gazdaságra nézve súlyos veszélyt jelent. Pávatánc és fegyvervásárlás ide vagy oda,

a kereskedelmi háború autóiparra történő kiterjesztésének Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztese.

A következő ábra megmutatja, hogy hazánk mennyire kitett az amerikai vámoknak Csehországhoz, Lengyelországhoz és Romániához képest. A világoskék oszlop a közvetlen hatást mutatja, tehát azt a veszteséget, amit a közvetlenül az USA-ba irányuló exporton vesztünk, míg a sötétkék pedig a közvetettet, a német járműipar visszaeséséből származót.

u1nagyit 20190218

Látható, hogy komoly károkat okozna ez a lépés a magyar GDP tekintetében. Ez bizony az Audi, Mercedes és Opel termelés visszaesésével, ezzel együtt az összes magyar beszállító veszteségével fog járni. Ha mindehhez hozzávesszük az egyébként is lassuló világgazdaságot, a 2020-tól jelentősen csökkenő EU-s támogatások mértékét, akkor bizony

az elmúlt évekhez képest gazdasági válság és katasztrófa vár hazánkra, és az unortodox gazdaságpolitika kamatostul bosszulja meg magát.

Lehet, mégsem kellett volna az országot egy összeszerelő üzemmé silányítani, és mégiscsak a tudást kellett volna előtérbe helyezni, azt a híres magyar szürkeállományt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!