Új és fiatal Európát ígért az MSZP-kongresszusról Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke

A Magyar Szocialista Párt szombati kongresszusán döntöttek az Európai Parlament választási listájáról, a közös MSZP-Párbeszéd indulásról és a Fidesz tervezett megbuktatásáról – természetesen a politika eszközeivel.

A közel 240 jelenlévő küldöttet Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke köszöntette és ismertette a felszólalók és a kongresszusi ügyrend menetét.

Kongresszus2

Erőteljesen kell képviselni a baloldali értékeket

Elsőként a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan mondta el masszívan izzó programbeszédét, amelyben egyértelművé tette, hogy sokféleképen lehet szeretni a hazát, lehet büszkén, de nem kevélyen: „tiszteljük a múltjából, ami arra érdemes, de sosem tévesztjük szem elől a jövőjét.”

Kiemelte a baloldali összefogás szükségességét a győzelem egyetlen esélyeként, bár önkritikusan hozzátette – erről elég sokat és sokszor beszéltek értékelhető eredmény nélkül, most viszont egyértelmű siker, hogy sikerült megteremteni – szavai szerint ehhez erőteljesebben kell képviselni a baloldali értékeket.

A hazaszeretet sokszínűségéről szólva ennek egyetlen formáját elutasítja: ha kisajátítják Magyarországot – „Tilos kiárusítani és bárkit kirekeszteni a hazánkból, mert a haza mi mindannyian vagyunk.”

Véleménye szerint a jelen hatalom listázza az embereket, antiszemita hangulattal korbácsolja a gyűlöletet – példaként felhozva „Bálint gazda” minapi esetét, amikor a 16. kerületi fideszes önkormányzat megtagadta az idén százéves, országosan tisztelt és szeretett agrárszakértő díszpolgári jelölését.

Kongresszus5

Büszkén köszöntötte az egyre markánsabb tevékenységet felmutató országgyűlési szocialista frakciót és külön kiemelte a női képviselőket, akik keményen beleálltak az elmúlt hónapok ütközeteibe. A közelgő uniós választások mellett kiemelte az őszi önkormányzati választásokat, amitől egyértelmű fővárosi sikert remél: „Előre Gergő, előre Budapest…!” – zárta gondolatait Tóth Bertalan.

„A hatalom embereit csak az emberek hatalmával tudjuk legyőzni”

Az MSZP elnöke ezután a baloldal ez idáig közös főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek adta át a szót.

„Európába, de mindahányan” – nyitott meg hatásos konszenzussal indítva az MDF-alapító Csengey Dénes klasszikus mondatával jelezve, hogy a közös Európa közös értéken kell, hogy működjön és Magyarország visszatérjen ismét Európához.

Felidézte a hajdani szándékokat, amikor még csak terv volt, hogy hazánk az unió teljes jogú tagja legyen, amikor még mindannyian azt akartuk, hogy Magyarország ne Európa szegényháza legyen, s ne legyenek közöttünk első- és másodrendű állampolgárok.

Kongresszus

Ez az álom 15 évvel a rendszerváltás után sikerült s ez az álom az utóbbi években kezd egyre inkább rémálomba hajolni. Nem Európa változott meg, hanem a magyar kormány egyre arcátlanabb ámokfutása rombolja a régi álmokat. Karácsony szerint az elmúlt kilenc év semmi másról sem szól, mint hogy Orbán és kormánya ezt az álmot tönkretegye. Meggyőződése, hogy a májusi választásokon vissza kell adni az embereknek az európai értékekbe vetett hitét, s szerencsére a magyarok döntő többsége Európa-párti. Le kell számolni azzal a tendenciával, hogy a munkaerő vándorlása ne a fiatalok eltűnését, kivándorlását jelentse.

Meg kell szüntetni azt a sajnálatos tévhitet s főként kormányzati gyakorlatot, hogy az unióban a tőke szabad áramlása nem egyenlő az uniós pénzek folyamatos ellopásával.

„Mindezért ennek a választásnak óriási tétje van: visszaadni az embereknek a közös értékekbe vetett hitét” – mondta Karácsony. „Meg kell állítani az Orbán Viktor-féle senkiháziakat, mert máskülönben tönkre fogja tenni egész Európát” – figyelmeztetett a baloldali főpolgármester-jelölt: „Az emberek uniójára, szociális unióra van szükség s ideje, hogy a legfontosabb dolgokkal foglalkozzunk – a hétköznapi emberek hétköznapi problémáival. S a hatalom embereit csak az emberek hatalmával tudjuk legyőzni”.

Orwell-i törvénnyel figyelmeztet az Európai Bizottság alelnöke

A hatalmas taps közepette színpadra lépő Franz Timmermans első mondatiban Orwell-t idézte: „akié a jelen, azé a múlt és akié a múlt, azé a jövő”.

Timmermans az uniós választások kapcsán kiemelte a civilszervezetek és a fiatalok előtérbe tolását. Mindemellett az igazságos béreket, a férfiak és nők közti anyagi megkülönböztetés felszámolását és a szélsőjobbtól való markáns elhatárolódást emelte ki beszédében a EB alelnöke.

Frans Timmermans az MSZP EP-listájáról döntő rendezvényen rögzítette azt is: az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. A politikus szerint a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, melléjük kell állniuk, és olyan körülményeket kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne távozzanak külföldre.

Ki kell állni a fiatalok mellett, ahogy az MSZP tette Nagy Blanka esetében – hangoztatta.

Kongresszus4

A politikus szerint a magyarországi munkaerőhiányra nem a rabszolgatörvény a megoldás, a kormánynak tisztességes munkakörülményeket, megfelelő béreket és jó oktatást kell teremtenie.

Hangsúlyozta, ha megválasztják az EB elnökének, mindent megtesz azért, hogy a férfiak és nők bére közötti negyven százalékos különbséget nullára csökkentse. Hasonló ígéretet tett a férfiak és a nők nyugdíja közötti különbség csökkentésére is.
Véleménye szerint nem adókedvezménnyel lehet az embereket gyermekvállalásra ösztönözni. Szerinte akkor születik több gyerek, ha jó az oktatás, jó a gyermekellátó rendszer.

Közölte, minden erejével harcolni fog a korrupció ellen. Azt firtatta, miért nem csatlakozik a magyar kormány az európai ügyészséghez. Szerinte, ha a magyar kormány csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, akkor sokkal jobb lenne az uniós pénzek felhasználása.

Frans Timmermans a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, és azt mondta: mindannyiunknak patriótának és hazafinak kell lennünk. Egy hazafi olyan személy, aki szereti országát, elmegy külföldre és elmeséli, milyen szép az országa. A nacionalizmus viszont az emberekben történő félelemkeltést jelenti; nacionalisták olyan emberek, akik félnek, meg vannak sértődve, mindenhol ellenséget látnak, akár a szomszédaikat is ellenségnek tekintik.

Az izolációs elzártság megfojtja az embereket – az Európára nyitás viszont szabaddá teheti – zárta gondolatai az uniós politikus.

Kongresszus6

Az ezt követő zárt ülés után a kongresszus döntött az uniós képviselők listájáról: az első helyen jelölt Tóth Bertalan bejelentette, hogy nem veszi fel a madátumot s így az első tíz jelölt őt követően Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Tüttő Kata,. Kálló Dániel, Harangozó Gábor, Gurmai Zita, Mester Barnabás, Andor László, Kovács László, Bárány Balázs.

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: Új és fiatal Európát ígért az MSZP-kongresszusról Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!