Újabb történelmi botrány szélén Magyarország: megint megszégyenítik a magyarokat

Most egy Svájccal kötött megállapodást sikerült megfúrnia a drága külügyminiszterünknek.

Alig telt el néhány hét azóta, hogy Szijjártó Péter megfúrta az EU-Arab Liga csúcstalálkozójának megállapodását, most újabb nemzetközi botránynak nézünk elébe. Emlékezetes, akkor a németek annyira kiborultak, hogy nagykövetük megüzente a kormánynak, emlékezni fognak a hozzáállásukra, amikor a következő uniós ciklus kohéziós pénzeiről tárgyalnak majd.

A Politico most arról számol be, hogy az EU nagykövetei szerdán jóvá akarták hagyni a Svájc és az Európai Unió kapcsolatáról szóló határozatukat, ami sok kölcsönösen előnyös pontot tartalmazott volna. A megállapodásban első olvasatra nem szerepeltek különösebben vitás részek.

Magyarország mégis megfúrta az egészet.

A magyarok azt kifogásolták, hogy a határozat tartalmazott volna egy bekezdést (a tervezet 6. paragrafusát), melyben az szerepelt, hogy az Európai Bizottság elégedett Svájcnak a nemzetközi migráció kapcsán tett erőfeszítéseivel, többek között a hullámok kezelésével. A Politico gyorselemzése szerint az EU azért akarta megdicsérni Svájcot, mert segítettek lezárni több migrációs útvonalat.

Elsőre azt gondolná az ember, ezt a magyar kormány is értékelné, hiszen a szavak szintjén mindig ezeknek a “Soros-karavánoknak” a megfékezését szorgalmazza. Ehhez képest a hírek szerint még ez sem tetszett nekik, több ponton is belekötöttek a szövegbe, és annak átfogalmazására szólították fel a soros román elnökséget. Ez utóbbi emiatt kénytelen volt egy időre felfüggeszteni a tárgyalások menetét, hogy valahogy megpróbáljon eleget tenni a magyar kívánalmaknak.

Hogy miért teheti ezt a kormány, arról a múltkor már elmélkedtünk egy kicsit: miután a jogállamisági elvek miatt valószínűleg amúgy is elesnek egy csomó kohéziós támogatástól, egyre kevésbé érdekük véka alá rejteni valódi céljukat, vagyis azt, hogy aláássák a közös uniós diplomácia nemzetközi tekintélyét. A témáról bővebben itt olvashatnak:

Most nem ússzák meg: Németország brutálisan befenyítette Orbánékat

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!