Gyűlölik a tudást: CEU, MTA és most a gimnáziumok vannak a soron

A kormány terve, hogy átalakítja az oktatást és ezzel megemeli a szakképzettek számát, kudarcba fulladt. Az ok pedig egyértelműen kiderül az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára készített szakképzési stratégia, a Szakképzés 4.0 című munkaanyagból – közölte a Népszava.

Ebben a kormány természetesen nem vállalja magára teljes egészében a felelősséget, azt részben a szülőkre és a tanárokra hárítja.

A kormány szerint azért nem képeznek tízezer szám szakképzett munkásokat, mert a szülők és tanárok a diákok tanulmányi eredményei alapján arra ösztönzik a tanulókat, hogy a szakközépiskolainál magasabb szintű képzésbe jelentkezzenek.

Emellett kiemelik problémaként azt is, hogy túl sok gimnázium van, amik magasabb szintű képzések és ezek “felszívják” azokat a fiatalokat, akiknek a kormány elképzelése szerint inkább szakmát kéne tanulniuk.

“Ha nem történik beavatkozás, akkor 3 év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnázium, 33 százalék körül a szakgimnázium és 13 százalék alatt a szakközépiskola beiskolázási aránya.”

Végül saját döntései közül is átértékelt néhányat a kormány, így a korábban 18 évről 16 évre levitt tankötelezettségi határt most felemelnék 17 évre. Azonban azt a célt, hogy a tanulók gimnázium helyett szakiskolába járjanak, még mindig nem adták fel. Ennek érdekében 50 milliárd forintos kerettel útnak indítják a “21. századi szakképző iskola” című tíz éves fejlesztési programjukat.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!