Kártyavárként omlik össze a vád: Czeglédynek adott igazat a bíróság

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Czeglédy Csaba ellen folyó hadjárat jelentős állomáshoz érkezett február 4-én, amikor is az ügyészség 3,25 milliárd forint áfa elcsalásával vádolta meg a szocialista politikust.

Hogy mennyire komolyak a vádak, azt maga ez eljárás egésze bizonyítja. A többszöri mondvacsinált előzetes letartóztatás, a kezdeti nagyon durva vádak (bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette) után a legutolsó ügyészi indítványban szereplő gyanúsítások (kétrendbeli felbujtóként gyanúsítható a költségvetési csalással, társtettes a gazdasági csalás elkövetésében) mind azt mutatják, nehezen találtak fogást Czeglédy Csabán.

Most viszont lehetséges, hogy kártyavárként dől össze az ÁFA csalás vádja, ugyanis

az Európai Unió Bírósága a szerdán Luxemburgban kihirdetett döntésével Czeglédy cégének adott igazat Magyarországgal, vagyis a magyar adóhatósággal szemben.

A Polt Péter vezette ügyészség ugyanis azt elfelejtette közölni, hogy áfaügyben a Humán Operátor (Czeglédy cége) már jóval a cég elleni nyomozás beindítása előtt megindított egy tisztázó eljárása az Európai Unió Bíróságán arról, hogy jogos-e a NAV által megállapított fizetési kötelezettség a 2015-ös évre vonatkozóan. Ebben hozott most döntést a bíróság:

Czeglédy az uniós irányelvek szerint járt el, ezért 2015-ben jogosan nem fizette be a mintegy 821 millió forintnyi áfát.

Pedig az egész eljárás pontosan a 2015-ös év első hét hónapját érintő áfa miatt indult meg. Azonban az ügyészség nem tárta a nyilvánosság elé, hogy Czeglédy cége nyíltan nem a magyar áfatörvény szerint fizette az adót, hanem az uniós irányelveknek megfelelően. Érvelésük szerint a magyar jogszabály sértette az uniós jogot, ugyanis a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott úgynevezett fordított áfa bevezetésekor nem volt engedélye Magyarországnak az Európai Tanácstól. Később december 15-én a jogot megkapta a kormány, de nem visszamenőleges hatállyal.

Tehát ezt az ÁFÁ-t amit most számon kérnek rajta, valóban nem kellett befizetnie. Ha ezt előre tudta az ügyészség, akkor bebizonyosodik, hogy valóban csak Czeglédy “forgalomból kivonása” volt a valódi cél, és bűncselekmény helyett politikai indítéka van a nyomozásnak.

A börtönből üzent Czeglédy Csaba: ezt mindenkinek olvasni kell!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!