Szakma szégyenei: hülyének akarták nézni a Fidesz kamuprofesszorai az MTA-t, de most megtudták, hol a helyük

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Miközben a teljes kutatószakma szolidaritást vállal az MTA dolgozóival, a Fidesz konzervatív “értelmisége” még mindig a pártállam érdekeit védi.

“Megoldási” javaslatot tett a Professzorok Batthyány Köre (a Fidesz álértelmiségi sleppje) az MTA dolgozóinak a kormány és az akadémia finanszírozási ellentétének feloldására. Korábban írtunk már róla, hogy az MTA kategorikusan visszautasította Palkovics László úgynevezett “modelljét”, ami lényegében teljesen meg kívánná szüntetni az intézmény alapfinanszírozását.

Erre nyújtottak most be javaslatot a Fidesz kamuprofesszorai. Elfelejthették, hogy nem egymás között vannak, és ezúttal valódi akadémikusokkal van dolguk, az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) ugyanis nem kapta be a horgot, hanem kijelentette: nem kérnek a PBK javaslatából. Állításuk szerint az nem hogy nem oldotta volna fel az ellentétet, de

egyenesen ugyanúgy leválasztotta volna az mta-ról a kutatóhálózatokat, mint ahogy azt a kormány szeretné.

Mondhatjuk úgy is, írtak egy áljavaslatot, amivel megpróbálták hülyének nézni az MTA dolgozóit, persze sikertelenül. A cél valószínűleg az lehet, hogy a Fidesz a visszautasítás miatt elmondhassa: az MTA-dolgozók nem nyitottak semmilyen kompromisszumra, úgyhogy ha nem történik megállapodás, az nem a kormány, hanem a dolgozók hibája lesz.

Az ADF bejelentette: továbbra is garanciákat követel az alapellátás biztosítására, és a dolgozók egzisztenciális biztonságának fenntartására. Mint mondták: rajtuk nem fog múlni a kutatómunka feltételeinek esetleges reformja, ők készek tárgyalni bármiről, egyetlen feltételük, hogy a terveket az akadémiával együtt alakítsák ki. Kérdés, vajon a kormány érdekelt-e egyáltalán ebben, mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy

csak az esetleges megoldás aláaknázására tesz lépéseket.

Végső soron ennek szólhat, hogy saját házi professzorait sem szégyelli bevetni azért, hogy ne csökkenjen a feszültség, hanem minél inkább megmaradjon az közte és az akadémia között.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!