Orbán: csak a gazdagok érdekelnek, a szegények csak annyit érnek, amennyiük van

Fotó: REUTERS/Laszlo Balogh - RTX30GQH

Természetesen ezt nem így, szószerint mondta Orbán a tegnapi évértékelő beszédében, de tulajdonképpen a beharangozott intézkedési tervből ez világosan kiderül.

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy amit a kormányzat felismert, hogy utolsó pillanatban -vagy már utána- vagyunk, hogy megállítsuk a népességfogyást, azzal teljes mértékben egyetértünk. A megvalósítás módjával vannak vitáink. Orbán, azt a vitát, hogy miért fogy a népesség, gyorsan lezárta a beszédében, mondván ez a vita sehova sem vezet, pénzt kell adni a szülésért, és kész, ez megold mindent. Felcsúti stílusú kormányzás ez, nem tanúskodik részletesebb társadalom és szociológiai megközelítésről. Ugyanis annak, hogy gyerekek szülessenek, ennél sokkal de sokkal több összetevője van, minthogy pénzt kell adni a szülésért.

De nézzük, kik számítanak Orbánnak!

A nagycsaládosok részére jelentős, 2,5 milliós vissza nem térítendő támogatást adna, új 7 személyes gépjármű vásárlására. Van azonban ezzel egy kis baj. Mégcsak nem is az, hogy egy 3 gyermekes családnak ugyan miért kell 7 személyes autó, a legtöbben megoldják ezt egy kombival. Ennél jóval jelentősebb probléma ugyanis, hogy ma a 7 legnépszerűbb ilyen autó az eladási statisztikák szerint 6,8-19 millió forint között kapható.

Tehát, több mint 4 millió forintot kell e mellé letenni, vagy hitelben felvenni, ami 5 évre számítva 100 ezer forint/hó körül mozog.

Ez látszik, nem a túlóra törvénnyel sújtott munkásosztály kategóriája. Arra is felhívnánk a figyelmet, hogy a tavalyi 132 ezer új autó eladás mellett, hatszor annyi, több mint 700 ezer használt autó cserélt gazdát.

A társadalom legnagyobb részének még mindig csak vágyálom az új autó, és ezen ez a támogatás sem fog segíteni.

Orbán nem kockáztatott sokat. Az új autók piacán 5-6 ezer lehet a 7 személyes autók eladása becsléseink szerint. Évi 15 milliárd forinttal tolja meg azokat, akik eddig is rá szavaztak, akiknek van pénze új autóra, akinek van pénze taníttatni 3 vagy több gyereket. Egy stadionnal kevesebb, és már meg is van a jutalomfalat a híveknek.

De velünk mi lesz???

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!