Annak térdepel, aki a többet fizeti: már nem csak az oroszok csicskása Orbán

A Direkt36 kiderítette: sokkal mélyebben tervez a zsebébe nyúlni a kormány az amerikaiak kiengeszteléséért, mint azt korábban sejteni lehetett. Persze ehhez valószínűleg az oroszoknak is lesz egy-két szavuk.

Hétfőn Budapestre látogat Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere. A várakozások szerint bejelenti: hamarosan megállapodásra jut a magyar kormánnyal a Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) ügyében, ami az utóbbi időben komoly feszültséget okozott az amerikai-magyar kapcsolatokban (erről korábban mi is írtunk). Emellett több katonai-gazdasági ügyletről is szó eshet a találkozón, a Direkt36 pl. kiderítette, cserébe azért, hogy az USA pénzt ad egy kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére,

Orbánék megvásárolnának tőlük egy légvédelmi rakétarendszert.

A találkozó legfontosabb pontja az amerikaiak számára ugyanakkor nem ez, hanem a DCA kérdése, ami lehetővé tenné a számukra, hogy a magyarok felhatalmazása nélkül támadást indíthassanak az ország területéről. Szijjártóék azt mondják: ez a nemzeti szuverenitásunk megsértése lenne, az amerikai kormány szerint viszont valójában azért nem akarnak belemenni a megállapodásba, mert az oroszok kezére játszanak. Pompeo állítólag azt is mondta: a DCA lehetőség a magyaroknak, hogy bizonyítsák a Nyugat iránti elkötelezettségüket (az utóbbi években komoly bírálatok érték Orbánt a Kelethez való dörgölőzéséért).

A lap szerint aláírás ugyan még nem fog megtörténni hétfőn, de az elmúlt időben komoly előrelépések történtek a DCA ügyében, ennek köszönhető, hogy Pompeo útba ejti Budapestet is kelet-európai körútja során. Hogy valamit azért felmutassanak, állítólag tárgyalni fognak egy kecskeméti katonai repülőtér továbbfejlesztéséről (erre az amerikaiak korábban már megszavaztak 55 millió dollárt, kb. 15 milliárd forintot), ahogy a korábban említett légvédelmi rakétakomplexumok és légvédelmi rakéták beszerzéséről is szó fog esni.

Mindezeket állítólag egy amerikai fegyvergyártó vállalattól, a Raytheontól szereznénk be, ami nagy gesztus az amerikaiaknak, többször kritizáltak már ugyanis minket, hogy túlzottan előnyben részesítjük a németeket a fegyverbeszerzés terén. Ha az ügylet megvalósul, komoly diplomáciai feszültségeket eredményezhet Oroszországgal, akik a hasonló térségbeli szerződéseket korábban a NATO agressziójának nevezték.

A hírek szerint emellett a jogállamiság és a korrupció helyzetét is szóvá fogja tenni Pompeo Orbánnak. Ennek szólhat, hogy a külügyminiszter találkozni fog a Helsinki Bizottsággal, a TASZ-szal és a Transparency International Magyarországgal ittléte során. Mint már megírtuk, miután Orbánék rendszeresen idegen ügynöközik ezt a három szervezetet, azzal, hogy Pompeo hivatalosan is találkozik velük, azt üzeni:

a magyarokkal való tárgyalásának feltételeit ő fogja szabni, és nem Orbán.

Mivel láthatóan nincsenek ellenvetései, mondhatni: Trump kiütéssel győzött, Orbán ezúttal csúnyán letérdepelt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!