Példátlan ajánlatot tett az ellenzéknek Gyurcsány, fordulópont jöhet

Fotó: Halász Nóra

Közel 30 oldalas esszéjében néhány igencsak radikális gondolatot is megfogalmaz a DK elnöke.

Kizárólag parlamenti eszközökkel nem lehet leváltani Orbán rendszerét, nem demokratikus eszközökre is szükség van, lázadás kell

– nagyjából így foglalható össze Gyurcsány Ferenc esszéje, melyet évértékelő beszéde előtt egy nappal jelentetett meg a DK oldalán. A pártelnök 29 oldalas esszéjében először helyzetértékelést próbál adni, nemzetközi szempontból is vizsgálva a NER-t.

Elemzi a baloldal globális válságát, a gazdasági világválságot követő elitellenességet és szociális biztonság összeomlását, valamint az ennek hullámán az utóbbi években felemelkedő jobboldali populista nacionalizmust. Gyurcsány szerint a NER a magyar demokrácia elégtelen működésére adott válasza a társadalomnak.

A dolgozatban meglepő önkritikával 2006 őszéről is beszél, mely szerint fordulópontja volt a magyar ellenzék történetének. Beismeri, ekkor indult meg az ellenzék széttöredezése, ami a centrális erőtér kialakulásához vezetett, az pedig a harmadik Magyar Köztársaság összeomlásához és az Orbán-rezsimhez.

Lehet és kell is vitatkozni 2006-ról, de most nem ennek van itt az ideje Gyurcsány szerint. A kiutat abban látja inkább a pártelnök, ha az ellenzék végre megtanulja megtalálni magában a “legkisebb közös többszöröst”, vagyis azt, hogy ne azt nézzék, hogy mi a jó nekik, vagy hogy ők kicsodák, hanem hogy mi lesz Magyarországgal, ha nem fognak össze. Szerinte Orbán annak köszönheti a hatalmát, hogy

az ellenzék két széle – a szocialista-liberális baloldal és a radikális jobboldal – az elmúlt években távolabb állt egymástól, mint magától a Fidesztől.

Mára ez Gyurcsány szerint megváltozott, a rabszolgatüntetések alatt “lázadás” kezdődött, és új ellenzék született. Sosem látott szintűvé vált a pártok között az együttműködés, a parlamenti ellenzék megtalálta a parlamenten kívülit, a Jobbiktól a DK-n át a Momentumig mindenki felfogta: vagy együtt, vagy sehogy sem fognak megszabadulni Orbántól.

A jelenlegi miniszterelnök szerinte egy hazafiatlan politikát képvisel, ő pedig arra szólítja fel az ellenzéket, hogy merjen hazafi, merjen bevállalós lenni. Sőt még azt is elmondta: “nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni, éppen ellenkezőleg“. Az ellenzék legnagyobb dilemmájának nevezte, hogy vajon lehet-e antidemokratikus eszközökkel küzdeni a demokráciáért, az ellenzéki sajtó fő kérdése pedig szerinte az, hogy fel tud-e adni saját függetlenségéből (és az ellenzék mellé állni) azért, hogy sikerüljön kiharcolnia a függetlenségét.

Utcára kell hívni az embereket, és az ellenállásból közösen kell lázadást formálni

– zárta dolgozatát Gyurcsány, aki a jelenlegi helyzetet a rendszerváltás előtti kerekasztal-tárgyalások időszakához hasonlította.

Fordulópontot jelenthet, hogy már egy olyan befolyásos politikus, mint a DK elnöke is úgy látja: ki kell lépnie az ellenzéknek a demokratikus politizálás keretei közül. Egy korábbi elemzésünkben mi is írtunk már arról, hogy ma a legnagyobb kérdések egyike, hogy vajon meg lehet-e verni Orbán rendszerét a maga látszatdemokratikus keretein belül, erről bővebben itt olvashatnak:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!