A legjobb koponyák fordultak nyílt levélben Orbánhoz, fejezzék be az ámokfutást

Az MTA még 2009-ben indította el a Lendület-programját, mely az elmúlt idők egyik legsikeresebb hazai tudományos kezdeményeznek bizonyult. A cél az volt, hogy olyan fiatal kutatókat hívjanak külföldről haza, akik tudományterületükön kiváló eredményeket értek el. A programmal végül sikerült több mint 150 kutatócsoportot létrehozni és marasztalni a hazaköltözött kutatókat – közölte a 444.hu.

Most MTA Lendület-programjának csoportvezetői írtak egy nyílt levelet Orbán Viktornak, melyben kérik, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy minden olyan alapvető változást ami a magyar tudományosságot érinti, azt együttműködésben végezze az MTA vezetésével.

A kutatók Orbánnak szóló levelükben leírják, hogy a jelenlegi helyzet bizonytalanságot szül, ami sokukat arra kényszerít, hogy hazájukat hátrahagyva máshol folytassák munkájukat.

“A leghatározottabb kérésünk, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát. Csak így orvosolható a jelenlegi bizonytalanság, amely egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk.”

Korábban már megírtuk, állítólag Palkovics Lászlóék arra készülnek, hogy elvegyék a kutatóintézeteket az MTA-tól, teljesen kiüresítsék az intézményt!

Ha ez bekövetkezik, és teljesen átveszi az irányítást egy főleg kormányzati delegáltakból álló felügyeleti csoport a jelenleg még független szakértői csoportoktól, akkor teljesen megszűnhet a független tudományos élet Magyarországon!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma ezt szeretné elkerülni, ezért kedd délutánra élőláncos tiltakozást szerveznek a Magyar Tudományos Akadémia épülete köré – adta hírül a 444.hu. Az MTA alkalmazottait tömörítő szervezet már többször is hangot adott annak, hogy nem helyeslik a Palkovics László miniszter által folytatott átalakításokat.

A szervezők kérik mindazokat akik csatlakozni kívánnak az akciójukhoz, hogy vigyenek magukkal egy könyvet, ami megjeleníti számukra a magyar tudományt, valamint kérnek mindenkit, hogy hagyják otthon a pártjelvényeiket és pártzászlóikat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!