Újabb bástya dől le: nem hódoltak be, ezért kivégzi őket a Fidesz

Budapest, 2016. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen Budapesten, a Múzeumkertben 2016. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Index birtokába került tájékoztatóból kiderül: Orbánék végleg le akarnak számolni az MTA-val.

Már a múltkor is írtunk róla, hogy magasabb fokozatba kapcsolt a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával szemben indított hadjáratában. A kutatók által csak Palkovics-modellnek elkeresztelt kormányzati csomagból világossá vált: a Fidesz mindent megpróbál megtenni az intézmény ellehetetlenítéséért. Most azonban kiderült: a modell csak a kezdete volt a kormány MTA-ellenes tervének, a java még hátra van.

Az Index birtokába került egy tervezet, mely szerint Palkovicsék arra készülnek,

hogy elvegyék a kutatóintézeteket az MTA-tól, és teljesen kiüresítsék az intézményt.

A portál szerint ezzel a miniszter még saját korábbi ígéretét is megszegi, a vezetőknek ugyanis azt ígérte, hogy nem terveznek hozzányúlni az intézetekhez. De kiderült: nem elég, hogy hozzányúlnának, még az Intézethálózatot is el akarják szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, és önállóvá akarják tenni. Hozzátették: “az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére.”

A tervezet az Index szerint egy telefonbeszélgetés alapján készült, amit a miniszter folytatott a természettudományi kutatóintézetek vezetőjével a napokban. Információik szerint Palkovics rajta keresztül üzente meg a többi vezetőnek: nincs értelme ellenállniuk, még azt is mondta, idézzük: “ne építsenek arra, hogy lecserélik őt, mindenképp keresztül fogja verni az akaratát“.

Állítólag a miniszter a beszélgetésben ráadásul az MTA-t hibáztatta a kialakult helyzetért. Cinikusan a CEU-ügyhöz hasonlította a helyzetet, melyben az egyetem “nem kereste a megegyezés lehetőségét”. Azt is sérelmezte, hogy az MTA helyt adott “egy sorosista rendezvénynek”. Ez utóbbit a kormány elvileg “hadüzenetnek” tekintette.

Ha a tervezet valóban megvalósul, úgy a magyar tudományos élet túlnyomó részét ezentúl nem független szakértői testületek irányítanák, hanem egy többségében kormányzati delegáltak által felügyelt csoport. Ez annyit jelent, hogy lényegében

megszűnhet a független tudományos élet Magyarországon, ezentúl a hatalom döntene arról, mit és milyen formában kutathatnak.

Palkovics megüzente: hiába bizakodnának az akadémiai kutatók, “semmit nem hajlandó változtatni a kiírásban, ne is reménykedjenek“. A CEU-ügyből kiindulva sajnos mi is csak annyit tudunk mondani: a miniszter valószínűleg nem blöfföl.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!