Puccsra készülnek Orbán ellen? Nő a belső ellenzéke, egyre több az elégedetlen

Ideje elgondolkodni azon, vajon miért gondolja úgy egyre több fideszes, hogy megengedheti magának, hogy elmondja véleményét Orbánról.

Mint megírtuk, óriási port kavart, amikor Varga István, a gigamédiaholding frissen lemondatott kuratóriumi elnöke egy interjúban sajátjai ellen fordult, és úgy fogalmazott: még az ellenzéki médiában is jobb tollú újságírókat találni, mint a fideszes médiában. Mintha ez önmagában nem lenne elég nagy botrány, a hvg.hu most arról ír: fideszesekkel való háttérbeszélgetései során azt tapasztalta, hogy

a többség Vargával ért egyet, dacára annak, hogy Rogánék gyorsan megpróbálták elhallgattatni az egykori fideszes képviselőt.

Egyikük például azt mondta, idézzük: “Most mondjam el, hányszor, hányan küzdünk-küzdöttünk a Vargáéhoz hasonló gondolatokkal?” Emlékezetes, Varga azt nyilatkozta: nem csak azt szeretné látni, hogy minden szép és jó, és hogy a kormánynak kizárólag jó döntései vannak. Mint mondta: ez szerinte még propagandának is sok.

A hvg.hu közel tucatnyi fideszessel való háttérbeszélgetésére hivatkozva azt írja, többségük teljesen egyetértett Vargával, volt pl. aki azt mondta,

hogyha a valódi hírekre kíváncsi, előbb olvas Indexet és hvg.hu-t, mint Origót.

Az egyik megkérdezett odáig is elment, hogy hiteltelennek és égőnek nevezze a “kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúságot” – ezt egy ellenzéki sem mondhatta volna szebben. Többen azt is kifejezték, hogy rendkívül zavarja és bosszantja őket az a “mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség“, ami a kormánypropagandából visszaköszön.

Már nem olvasok Origót, nem nézek EchoTV-t, és tudatosan kerülöm a 888 és Pesti Srácok oldalait

– nyilatkozta egyikük.

Emlékezetes, a 2006-os választási vereséget követően egyszer már – Schmidt Mária és Áder János vezetésével – megpróbált a Fidesz egy csoportja szembeszállni az Orbán által képviselt irányvonallal, amikor a Magyar Nemzetben megjelentettek egy cikket, ami kritikával illette a Fidesz elnökét. Akkor Orbán kíméletlenül leverte belső ellenzékét, Ádert azóta is csak a mára teljesen súlytalan államfői székig engedte. Schmidt Máriának is hosszú évekbe (és borzasztó sok hízelgésébe) telt, mire visszapozicionálta magát a kormányfő belső köreibe. Azóta nem volt rá példa, hogy repedezések mutatkoztak volna a Fideszben. Ha valamihez ért Orbán, ahhoz biztos, hogyan verje le az ellene ágállókat.

Felmerül a kérdés, hogy akkor vajon miért gondolja úgy egyre több fideszes, hogy megengedheti magának, hogy felszólaljon az ellenzéki sajtóban Orbánnal szemben. Bármiért is tegyék, valószínűleg megérezte a bajt a kormányfő is, nem véletlenül tolhatta előre tegnap Kocsis Máté frakcióvezetőt, hogy – akár azon az áron, hogy közben bohócot csinál a politikusból – bevédje a hozzá hűségeseket. Bár sokan úgy értékelték, hogy a frakcióvezető interjúja a nyilvánosságnak szólt, könnyen lehet, hogy

a cél valójában az volt, hogy megfegyelmezze belső ellenzékét.

Erre utalhat, hogy nem kormánypolitikusra, hanem a frakciófegyelmet fenntartani hivatott Kocsisra bízta a feladatot. Egyelőre még tartja magát a legendás fideszes összetartás, de a korábbiakhoz képest egyre több repedés látszik a gépezeten, ami jelzi, hogy a felszín alatt már gyűlik a feszültség.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!