Pert vesztettek, pedig előre tudták mi lesz a vége

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A kormány még 2012-ben kezdte el átalakítani a cafeteria rendszert. Ennek következtében az étkezési utalvány-piacról több külföldi cég is kiszorult, ezek közé tartozott a Sodexo is, ami a kormány törvénytelen rendszer-átalakítását követően, bíróságra vitte az ügyet két másik céggel közösen – közölte a napi.hu.

A kormány megemelte az étkezési utalványok adótartalmát, miközben az állam által kibocsátott új Erzsébet-utalványoké, valamint a szintén új Széchenyi Pihenő Kártyáké alacsony maradt.
Ezt akkor azzal indokolta a Fidesz, hogy az utalványokból származó nyereséget az átalakítással Magyarországon tartják.

Erről az átalakításról azonban már az Európai Bizottságnak is megvan a véleménye. Szerintük a magyar kormány intézkedése ellentétes az EU-s joggal. Nem helyeslik, hogy ezzel a döntéssel csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő az utalványokat, és s külföldi cégek pedig ki vannak szorítva a piacról.

A francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexoval közösen fordultak a International Center for Settlement of Investment Disputes-hez (ICSID), ami a Világbank mellett működő választott bíróság.
2016-ban az Edenred ügyében már meghozták az ítéletet, melyben kimondták, hogy Magyarországnak több mint 7 milliárd forint büntetést kellett megfizetnie.

Most az ICSID végül úgy döntött, hogy Magyarországnak 73 millió eurót, azaz nagyjából 23 milliárd forintot (plusz kamatokat) kell fizetnie a Sodexonak, amiért kiszorították a magyar utalvány-piacról.

A magyar államnak 120 napja van fellebbezni a mostani döntés ellen – adta hírül a Reuters.

HA Ön is úgy gondolja, hogy azoknak kellene ezt a pénzt megfizetni, akik tudatosan okozták ezt a kárt a parlamenti szavazatukkal, akkor kérjük ossza meg a cikket!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!