Képmutató átalakítás: egy fillérrel nem akarnak többet költeni rájuk

Budapest, 2018. augusztus 7. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) aktualitásairól a minisztérium épületében 2018. augusztus 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kormány a tüntetések nyomására tavaly októberben bejelentette, hogy emelnek az otthonápolási díjakon. Az új rendszer melyet kialakítottak azonban igazságtalan, legalábbis az érintettek erről panaszkodnak – közölte a 444.hu.

Az átalakított gyermekek otthonápolási díja (GYOD) több gyermek után 150 ezer forintra, míg egy gyermek után 100 ezer forintra növekedett. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke szerint az új, emelt ellátással azonban sokan járnak rosszul, mert annak bevezetésével párhuzamosan az állam szigorította a jogosultság megállapítását.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke elmondta, hogy 18300 család érdekelt a GYOD-ban, melyből eddig nagyjából 9000 család az alap, 3200 család az emelt ápolási kategóriába tartoztak, valamint körülbelül 6100 család tartozott a kiemelt kategóriába.
Az emeléssel párhuzamosan bevezetett új értékelési rendszernek köszönhetően azonban csak az utóbbi, azaz a kiemelt kategóriába tartozó családok részesülnek majd GYOD-ban.

Az új rendszer nyolc különböző kategóriában pontozza az ápolásra szorultakat. Megnézik mennyire tudnak például önállóan étkezni, öltözködni, tisztálkodni vagy kimenni a mosdóba. Ezek alapján maximum 24 pontot lehet elérni, GYOD-ra pedig azok lesznek jogosultak, akik elérik a 8 pontot, ha valaki pedig 5 pont alatt marad, az teljesen kiesik az ápolási díj köréből.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke szerint, ez az új rendszer kifejezett nehézséget jelent azoknak a családoknak, akik autista gyermekeket gondoznak. Ezek a gyerekek általában képesek az önálló evésre, öltözködésre, tisztálkodásra, így nem fogják elérni az 5 pontos határt sem, viszont folyamatos felügyeletre szorulnak, amit nem vesz figyelembe a nemrég bevezetett rendszer.

Azt is kifogásolják továbbá, hogy a kormány különbséget tesz azok között akik gyermeküket vagy felnőtt hozzátartozójukat gondozzák otthon. Azok akik magatehetetlen felnőttet gondoznak ugyanis nem részesülnek azonos mértékű ellátásban.
Az érintettek továbbra is azt szeretnék, ha az állam foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el az otthonápolást.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!