Soha nem volt ilyen rossz a helyzet, akárhogy is próbálják kozmetikázni!

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A kormány közlése szerint, Magyarországon évről évre folyamatosan növekszik a bérezés, aminek köszönhetően 2019-ben már kétszer nagyobb a (bruttó) minimálbér, mint 2010-ben volt.
Magyarázatuk szerint 2010-ben a bruttó minimálbér 73.500 forint volt havonta, míg 2019-ben ez a szám már eléri 149.000 forintot.

Ha csak ezt vennénk figyelembe, akkor igazat kéne adnunk a Fidesznek, hisz a számok igazolják állításukat. Azonban ha kicsit jobban utánajárunk a dolgoknak, kiderül, hogy Magyarország mégse teljesít olyan jól, mint azt állítják.

Figyelembe kell venni, hogy Európa összes többi országában hasonló növekedés ment végbe a bérezésekben, mint Magyarországon, ezáltal a környező országok is emelték a minimálbéreket.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának friss összesítéséből kiderül, hogy az új magyar minimálbér (bruttó 464 euró) a negyedik legalacsonyabb az unióban. Mögöttünk csak Románia (bruttó 446 euró), Lettország (bruttó 430 euró) és Bulgária (bruttó 286 euró) helyezkedik el, míg az élen Luxembourg (bruttó 2071 euró), Írország (bruttó 1656 euró) és Hollandia (bruttó 1616 euró) található.

Az RTL Híradó azt szerette volna megtudni a kormánytól, hogy miért a magyar a negyedik leggyengébb minimálbérrel rendelkező ország az unióban, és hogy utolérhetjük-e régiós versenytársainkat.
A pénzügyminisztérium válaszában kifejtette, hogy “Az EU-ban Magyarországon az egyik legdinamikusabb a minimálbér emelkedése, 2010 óta a minimálbér összege hazánkban nőtt a harmadik legnagyobb mértékben”.

Az Eurostat és a KSH adataiból azonban kiderül, hogy Magyarországon 2010-ben a bruttó minimálbér (euróban számolva) 271,80 euró volt, amivel magunk mögé tudtunk utasítani négy országot is (Románia, Litvánia, Lettország és Bulgária). 2019-ben viszont már csak három olyan ország van a listán, melyeknél magasabb a hazai minimálbér.

Ez azt mutatja, hogy hiába emelte a kormány kétszeresére a minimálbért Magyarországon, jelenleg még így is rosszabb helyzetben vagyunk, mint 2010-ben voltunk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!