Évtizedek óta hülyítenek vele, de mostmár aztán tényleg mindjárt itt van

Orbán és Matolcsy MTI Fotó: Beliczay László

Bombasztikus hírt osztott meg a jegybankelnök.

Őrületes hírt osztott meg Matolcsy György az MNB Lámfalussy-konferenciáján elmondott nyitóbeszédében. Mint mondta, emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira, amikor (remélhetőleg nem hónapok, hanem évek múlva) beüt egy újabb válság.

Az MNB elnöke szerint az 1999-2008 közötti időszak a felzárkózás sikeres éveinek számított az eurózóna tagállamai számára, különösen a déli államok profitálhattak belőle. Aztán jött a válság, és minden megváltozott, ráadásul a jegybankelnök szerint nem is kezelték jól a megszorításokkal, ami miatt Európában hosszabbra és mélyebbre nyúlt, mint pl. Amerikában.

Matolcsy szerint azért fontos levonnunk a tanulságokat, mert egyrészt az EU tagjaként minket is érintenek az eurózónában történtek,

másrészt mert Magyarország “néhány évtizeden belül” maga is be kívánja vezetni az eurót.

A bejelentésnek valószínűleg erősen köze lehet ahhoz, hogy néhány napja Románia miniszterelnöke bejelentette: 5 éven belül, 2024-re be szeretnék vezetni az eurót. Matolcsy nyilván próbálja tartani a lépést, nehogy úgy nézzen ki, hogy lemaradunk a régiótársakkal vívott versenyben. Ezzel persze lehet, hogy elkésett, a hírek szerint ugyanis már a románok is megelőztek minket pl. az egy főre jutó tényleges fogyasztás tekintetében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!