Sosem volt még ilyen súlyos a helyzet, két teljes nemzedék veszhetett oda

Kilencedik éve fogalma nincs arról a kormánynak, hogy mit kezdjen az oktatási rendszerrel. “Szerencsére” a haveri kapitalizmusra azért kidolgozott tervvel érkeztek 2010-ben.

Legalább egy évet csúszik az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése, azaz legkorábban 2020 szeptemberétől kezdődhet meg az alapján az oktatás – közölte a hvg.hu. “Annyira gyors a világ, hogy az idő alatt, amíg egy diák a középiskolától eljut a diplomáig, több száz új szakma keletkezhet” – állítólag ez a felismerés motiválja Hajnal Gabriellát, az új NAT-ért felelős miniszteri biztost a részletek kidolgozásában.

Amennyiben 2020-ban tényleg sikerülne elindítani az új tantervekre épülő oktatási rendszert (ez a jobbik forgatókönyv), az felmenő rendben csak 2025-re lenne minden évfolyamon. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után másfél évtized kidobott idővé válik, hiszen ez idő alatt két teljes általános iskolányi nemzedék végzi el úgy az iskolát, hogy oktatásuk mögött semmi kidolgozott szakmai koncepció nem volt, csak sehova nem vezető kísérletezés. Mindez ráadásul úgy, hogy a rendszer már 2010-ben is komoly változtatásra szorult, több évtizedes problémák halmozódtak fel.

A cikk szerint Orbánék eleinte a teljes államosításban látták a megoldást, és minden ellenhangot (pl. Pokorni Zoltánét) kíméletlenül elfojtottak. Balog Zoltán később “túltolt biciklinek” nevezte ezt a folyamatot, és kiállt a centralizáció lazítása mellett. A legnagyobb problémát mai napig többek között a tankötelezettség 16 évre való leszállítása, az iskolarendszer hihetetlenül szelektív és szegregáló mivolta, a pedagógusbérek helyzetének rendezetlensége és a rendszer súlyos alulfinanszírozottsága jelenti. Ezek közül egyiket sem sikerült rendeznie a kabinetnek.

Mindez annak fényében különösen dühítő, hogy a Fidesz szemlátomást nem teljes stratégiai koncepciótlansággal vette át a kormánybotot 2010-ben. Azóta bebizonyították, hogy egyes területeken igenis voltak konkrét elképzeléseik. A miniszterelnök szisztematikusan építette fel pl. a Mészáros Lőrinchez kötődő cégbirodalmat, látható, hogy a haveri kapitalizmust lépésről-lépésre, előre megírt forgatókönyv aalapján valósították meg. Ha Orbánnak

akár csak tizedannyira fontos lett volna az oktatás rendbetétele, mint Mészáros feltőkésítése,

akkor ma már nem kellene a NAT-on vitatkozni, és az oktatási rendszert sem kellett volna évtizedekre befagyasztani – írják a cikkben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!