Ez lett a kormányzásuk legnagyobb bukása: nem mérték fel a hatásokat

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

Orbán elszámolta magát. Nem kicsit, nagyon. Két intézkedést lépett meg január 1-től a kormány, mind a kettő a munkavállalókat érinti látszólag, de bizony nagyon kemény nyomás tett a munkáltatókra is.

A rabszolgatörvény által kiváltott indulatok, a tüntetéshullám, az ellenzék viselkedése teljes meglepettséget váltott ki a kormányoldalon, és egy jó ideig dermedtséget is, napok teltek el, mire feltudták pörgetni az ellenkampányt -elég vérszegényen- az első döbbenetük után. A tüntetések hangzavarában, miközben parlamenti képviselőket dobtak ki az MTVA épületéből fegyveres biztonsági őrök, elsikkadt egy másik nagyon fontos intézkedés kommunikálása az ellenzék részéről: a kormány január 1-től gyakorlatilag teljesen kivégezte a cafetériát, beszántotta az Erzsébet-utalványt.

A két intézkedés együtt, egyszerre viszont már sok volt a munkavállalói és a munkaadói oldalnak is. A munkaadók érezték is, ezért bár a kormány azt állította, hogy piaci szereplők részéről érkezett a kérés, a 400 óra túlmunka engedélyezésére, ez megbukott. Sorban határolódnak el a munkáltatók a rabszolgatörvény bevezetésétől: Sanofi, Michelin, Continental, Serioplast, Tesco, Spar, Ikea de az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. is elutasítja a 400 órás túlórakeret bevezetését. Szeged, Salgótarján, a budapesti XV. kerület,  Dombóvár  után a fideszes vezetésű szombathelyi képviselőtestület is elutasította, hogy az önkormányzati alkalmazottakat 400 óra túlmunkára lehessen kötelezni.

Az már látszik, a 400 óra túlmunkát előíró rabszolgatörvény megbukott.

És itt jön a második intézkedés, ami a cafetéria eltörlésének a kérdése, ami sokaknál jelentős jövedelemkiesést okozhat, illetve ha ezt bérben pótolja a munkaadó, akkor neki kerül jóval többe a bérkifizetés. Ez is oka annak a bérfeszültségnek, ami egyre inkább végig fog söpörni az országon.

Hogy lehet eredményeket elérni, azt pedig jól megmutatta az Audi dolgozók sikere. Nem lennénk meglepve, ha más ágazatok is komolyan a talpukra állnának, és olyan sztrájkok lennének, amelyek megbénítanák az országot napokra, vagy hetekre.

Mondhatják, ezek üzleti kérdések, azonban minden a kormányra, mindig az aktuális kormányra hullik vissza. Ugyanis, az egész gerjesztői ők voltak, egy éjszaka a parlamentben Kósa Lajos által előcibált javaslattal. Most fogják meginni a levét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!