Ellenőrizheti, mások mennyivel utaznak olcsóbban – tulajdonképpen semennyivel

Teljesen jogszerűen drágábbak egyes BKK-havibérletek, de legalább már tudjuk, hol lehet ezt ellenőrizni.

Szerdai cikkünkben írtunk a csepeli házaspárról, akik ugyanabban az időpontban váltották meg automatából februári bérleteiket, és annak ellenére, hogy a bérletszelvények érvényességének kezdeti időpontja más volt, végdátumként mindkettőjük esetében február 28. szerepelt.

Előre ellenőrizhetjük a lejárati időt

A Budapesti Közlekedési Központ egyelőre nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, de most már nem is érdemes megtenniük, mert egy olvasónknak köszönhetően ráleltünk az igazságra. Az pedig az, hogy a BKK-bérletek végdátuma teljesen jogszerű, megfelel a közlekedési cég előzetes tájékoztatásának.

A helyzet ugyanis az, hogy a BKK honlapján szerepel egy táblázat, amelyben nagyon pontosan leírják, hogy a havi bérletek végdátumai hogyan viszonyulnak a kezdőidőponthoz. Ezt ide kattintva bárki ellenőrizheti.

Bérletárak

A táblázatból kitűnik, hogy a január 29-én, 30-án, 31-én és február 1-én induló havi bérletek lejárati dátuma egyaránt február 28.

Ennyivel fizetnek többet a mázlisták

Ha abból indulunk ki, hogy havi bérletről van szó, akkor a bérlet árát február 28 napjára bontva megállapíthatjuk, hogy a január 29-én kezdődő bérlet 1017, a 30-án induló 678, míg a 31-i kezdődátumú 339 forinttal olcsóbb, illetve ugyanúgy 9500 forintba kerül, csak ennyivel jár jobban, akinek pár nappal korábban jár le az előző bérletszelvénye. Természetesen ezek az adatok csak a teljes árú, felnőtt bérletekre vonatkoznak.

Csak furcsa, de nem tisztességtelen

Nem állítjuk, hogy nem furcsa, hogy ugyanazért az összegért valaki napokkal tovább utazhat a budapesti tömegközlekedéssel, mint mások, hiszen, ha nem csodálkoztunk volna, nem járunk utána. Ettől függetlenül nem nevezhetjük tisztességtelennek a BKK bérletárait, mert honlapjukon előre közölték az érvényességi időket, még akkor is, ha ezt a földi halandó nem feltétlenül találja meg.

Végül úgysem veszít semmit

Azoknak pedig, akik egész évben vásárolnak bérletet, teljesen mindegy, mikor jár le, hiszen az év minden napjára kiváltják. A néhány nap csúszás ide-oda elsősorban azokat érinti, akik első havibérletüket váltják ki az általunk vizsgált időszakban, ők pedig akár tekinthetnek úgy is a fentiekre, mint az első szerződéskötésért járó kedvezményre.

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: Ellenőrizheti, mások mennyivel utaznak olcsóbban – tulajdonképpen semennyivel címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!