Marhára bejött a pávatánc, lassan elfogynak mellőlünk a szövetségesek

A Wall Street Journal szerint egyre kevésbé bíznak a magyarokban.

Egyre kevésbé bíznak amerikai kormányzati körökben a magyarokban, amiért ki akarunk maradni az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával szembeni konfrontációjából – írja a Wall Street Journal. A lap szerint az amerikai szövetséges azt szeretné, ha az európaiak jobban ellenállnának a két keleti nagyhatalomnak, de állítólag Orbán ezt legutóbb kategorikusan kizárta David Cornstein amerikai nagykövetnek, amikor beszéltek.

Az amerikaiak emiatt nemrég megpróbálták “lemérni”, hogy hogy áll a magyar-amerikai viszony egy a védelmi együttműködést célzó törvényjavaslat segítségével. A törvény arról szól, hogyha amerikai katonák bűncselekményt követnének el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek a tettükért. A javaslat eddig nem ment át a fideszes többségű parlamenten, bár az amerikaiak erre számítottak, és Orbán ellentmondásos választ adott arra, hogy miért nem. (Nem nehéz elképzelni, hogy a kormányfő az amerikaiakkal való alkualap növelésére játszik a térségbeli riválisokkal való szorosabb együttműködéssel, ám valójában lehet, hogy pont ezzel csökkenti a két ország közötti bizalmi tőkét – a szerk.)

Februárban elvileg hazánkba látogat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy az adott kérdésekről tárgyaljon. Viccesnek ígérkezhet a találkozó, miután pont Pompeóval keverték össze Orbánt a miniszterelnök legutóbbi brazíliai látogatásán.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!