Hamar felvette a fideszes tempót, már úgy tud hazudni, mint a többiek

Fotó: MTI/Kovács Attila

Zacher Gábor tavaly augusztusi távozása előtt jelent meg egy cikk a népszavában, hogy a Honvédkórházban 112 orvos nem vállal többet önkéntes túlórát. A cikkre akkor válaszul közleményt adott ki az MTI:
“Nyomatékosítjuk, hogy a Honvédkórház Sürgősségi Centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátáshoz szükséges orvosi létszám rendelkezésre áll” – közölte a 444.hu.

A lemondás után Zacher helyére végül megbízotti státuszban Burány Béla került, majd a kórház pályázatot írtak ki az osztályvezetői munkakör betöltésére. A pozíciót végül nem az ideiglenesen kinevezett osztályvezető nyerte el, búcsúzásakor pedig hátrahagyott egy levelet, melyben igen érdekes dolgokat írt le.

“2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t (Sürgősségi Betegellátó Centrum) vettem át: az orvoslétszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás. A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségben és minőségben egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn.”

A Honvédkórház nyilatkozata után nagyjából 2 nappal, melyben leírták, hogy “a biztonságos betegellátáshoz szükséges orvosi létszám rendelkezésre áll”, az újonnan kinevezett ideiglenes osztályvezető egészen mást tapasztalt az osztály átvételekor, mint a haditechnikai menedzser végzettségű kórházparancsnok.
Az azonban egyértelmű, hogy a Burány Béla által felsorolt hiányosságok nem 2 nap alatt alakultak ki, így arra lehet következtetni, hogy a kórház közleménye valótlanságot állított.

Azt, hogy milyen nagy bajban van a Honvéd kórház, az is mutatja, hogy a kórház parancsnoka egy decemberi interjúban maga ismeri el, hogy a Sürgősségi Centrumból az elmúlt négy év alatt 204-en távoztak, valamint elmondta azt is, hogy nincs elég radiológusa a Honvédkórháznak, ezért a betegeket egyik telephelyről a másikra szállítják.

December végén pedig megjelenjen a honvédelmi alkalmazotti státuszról szóló törvény, amit úgy dolgoztak ki, hogy aki eddig a honvédségnél dolgozott közalkalmazotti státuszban annak mindössze két választása legyen. Vagy elfogadják a honvédelmi alkalmazotti státuszt és az ehhez tartozó alacsony (bruttó 39 200 Ft) illetményemelést valamint lemondanak más egyéb jogukról, vagy távozniuk kell a kórházból.
Akik elfogadják az új feltételeket, azok például tömeges bevándorlási válsághelyzetben bárhová és bármeddig vezényelhetőek lesznek az országon belül.

Az új törvényről ráadásul csak januárban kaptak tájékoztatást a dolgozók, annak ellenére, hogy az már január elsejétől hatályba lépett, így az a közalkalmazott aki nem írta alá az új feltételeket, az a végkielégítésről is lemondhatott.

A törvény felháborodást váltott ki, melyre a honvédelmi miniszter reagált: “…felesleges volt az elmúlt napokban a Honvédkórházzal kapcsolatos hisztériakeltés is, hiszen semmilyen valós alapja nem volt. Közölte: a Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt. (…) a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.”

A betegek ellátása valószínűleg ugyanolyan ‘zökkenőmentesen’ folyik, mint ahogy az Zacher Gábor távozása idején, hisz az őt váltó orvos is tarthatatlan állapotokról számolt be levelében. A honvédelmi miniszter kijelentéseit a betegek elégedetlensége sem támasztja alá, valamint az sem, hogy az elmúlt években többször fordult elő, hogy betegek haltak meg az ember és műszerhiány következtében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!