Bíróság fog dönteni a fideszes médiáról: eljárást kezdeményezett a TASZ a kormány médiatúlsúlya miatt

Kép forrása: MTI

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, augusztusban létrehozta a kormány a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), melybe néhány óra leforgása alatt összpontosult az összes kormányközeli médium. Több tévé és rádióállomás, a teljes megyei lappiac és még számos online és nyomtatott sajtó, összesen 476 médiumot foglal magába a fúzió.

Ezt a példátlan csoportosulást lett volna hivatott vizsgálni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), azonban Orbán kormányhatározatban kimondta, hogy a KESMA-nak tett felajánlásokat a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti, így azt a GVH nem vizsgálhatja. Az indoklás pedig csupán annyi volt, hogy “közérdek”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint azért alkotmányellenes a kormányrendelet és az annak lehetőséget adó törvény, mivel az nem korlátozza azt, hogy a Kormány azokat az üzleti tranzakciókat amiket nem szeretne kivizsgáltatni, egyszerűen kivonja a versenyvédelmi eljárás alól. A Kormány pedig visszaélésszerűen is alkalmazta a jogszabályt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány esetében, mivel a médiumok csoportosulását a GVH-vizsálat alól kivonó rendelethez egyszavas indoklást fűzött – közölte a 444.hu.

“Ahogy az közismert, Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) néven hoz létre médiabirodalmat a kormány, a hazai médiapiacon példátlan koncentrációt megvalósítva. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálta. A Szabad Pécs online hírportált képviselve azért fordultunk bírósághoz, mert az összeolvadás több szempontból alkotmányellenes. Célunk, hogy a bíróság megváltoztassa a GVH döntését, vagy új eljárás lefolytatására kötelezze a szervet” – írja közleményében a TASZ.

A TASZ azt is kérte a keresetben, hogy a bíróság vizsgálja meg a GVH döntését, miszerint a fúzió ügyében nem indítanak vizsgálatot.
“Elsődlegesen azt kértük a bíróságtól, hogy változtassa meg a GVH döntését és tiltsa meg az összefonódást, ennek hiányában pedig azt, hogy kötelezze a GVH-t a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!