Felbecsülhetetlenek a károk? Még a világháborúkat is túlélte, Orbánt már nem

Több száz éves freskó eshetett áldozatául a Karmelita sokmilliárdos felújításának.

Úgy tűnik, nem csak 16 milliárdba fog nekünk kerülni Orbán várba költözése. Az Index szerint a Karmelita épületegyüttes felújításának ugyanis

egy több mint 200 éves falifreskó is áldozatául eshetett,

miután lefestették fehér festékkel. A cikk szerzője megdöbbenésének adott hangot, hogy miután csak a belső építészetre eltapsoltak négymilliárdot, pont azt tüntették el, ami műemléki szempontból az épület legnagyobb értéke. Rá is kérdezett az Index, hogy mi indokolta a freskók átmázolását, a Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy a korábbi restaurálások során használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott, emiatt úgy döntöttek, hogy leragasztják azokat, és egyszerű fehér festéssel pótolják.

Hogy miért nem restaurálták újra, illetve hogy pontosan ki adott utasítást a freskók eltakarásáról, arra nem derült fény. Többen azonban hangot adtak abbéli feltételezésüknek, hogy a fehérre festés annak a koncepciónak lehet a része,

melyben a miniszterelnököt puritánnak igyekeznek beállítani.

Állítólag az is csak annak köszönhető, hogy a freskók a jövőben talán még helyrehozhatók lesznek, hogy az örökségvédelmi hatóság emberei kiharcolták, hogy ne barmolják szét teljesen azokat. Persze mi mást várnánk egy olyan szotyiköpködő futballprolitól, mint amilyen a miniszterelnök, számára a kultúra egyet jelent a lelátók sörvirsli hangulatával, nem érdekelte őt soha a magyarok világöröksége.

A freskókat egyébként egyszer már sikerült visszahozni egy súlyosan károsodott állapotukból (a második világháborúban sérültek meg), reméljük, nem Orbán lesz az, amibe végleg beletörik majd a műemlék bicskája.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!