25 ok amiért Orbán végnapjai elkezdődtek

Fotó: Kollányi Péter / MTI

1. Az Orbán kormány először fogadott el olyan törvényt, ami közvetlenül érinthet negatívan milliókat (Rabszolgatörvény). Ezzel olyan félelmet generált, amely kézzelfogható, értelmezhető és érezhető a szavazók nagy többsége számára.

2. Orbán kommunikációs gépezete lelepleződött. Már sokkal többen tudják, hogy nem bízhatnak a kormánypropagandát harsogó államilag vagy a miniszterelnök baráti köre által működtetett médiumokban.

3. A parlamenti pártok elkezdtek valódi ellenzékként működni.

4. Senki nem találkozott egy fia migranssal sem évek óta. Egyre nehezebb a tőlük való veszélyérzetet fenntartani a Magyar emberekben.

5. Judith Sargentini egész Európát felébresztette a Magyar kormányt elmarasztaló jelentésével, amit Orbán európai szövetségesei is megszavaztak. Ezzel jelentősen gyengült befolyása az EU-ban.

6. A szakszervezetek először álltak fel egységesen egy törvény ellen. Először vittek utcára jelentős tömegeket. Először fogadták el a pártok elvi, gyakorlati támogatását úgy, hogy ezt nyilvánvalóvá is tették.

7. A civil mozgalmak által szervezett, pártokat kizáró tüntetéseket felváltották a nyíltan pártok és működő szervezetek által életre hívott megmozdulások.

8. Az ellenzék új kommunikációs csatornákat talált üzenetei eljuttatásához. Ujhelyi István (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd) közvetítéseit milliók látták a Facebookon. Az emberek élőben láthatták mindazt, amit a kormánypárti sajtó eltitkolni igyekezett.

9. Az MSZP-s képviselők által kezdeményezett akció az MTVA székházában, új együttműködési formát hozott az ellenzék számára.

10. Láthatóvá vált, hogy a pártok képesek összefogni a rendszerrel szemben.

11. A Hadházy Ákossal (független OGY képviselő) és Varju Lászlóval (DK) szemben alkalmazott erőszak az MTVA székházában olyan cselekménysorozat volt, amely példátlan a Magyar demokrácia történelmében.

12. A rabszolgatörvény botrányos parlamenti megszavazásáról és az MTVA székházban készült felvételek, és a CEU elüldözése, a politika iránt egyébként mérsékelten érdeklődő fiatalok számára is megmutatták Orbán pökhendiségét, autokrata, antidemokratikus felfogását, önteltségét, királyi attitűdjét, és jellemgyengeségeit.

13. A Jobbik és az LMP vezetői és tagjai számára is világossá vált, hogy nem maradhatnak ki büntetlenül egy olyan egységes ellenzéki együttműködésből, amely reményt adhat a NER-el szemben álló szavazóknak a rendszer megdöntésére.

14. A Magyar futball, a beleölt százmilliárdok ellenére sem ért el kimagasló eredményt, a válogatott EB szereplése óta. Üresen konganak a tízmilliárdos stadionok. Ezt pedig végképp nem lehet eltitkolni, így sokak gondolják úgy, hogy felesleges pénzkidobás a futball finanszírozása. Különösen a nagyságrendet tekintve.

15. Az egészségügy helyzete egy kicsit sem javult Orbán kormányzása idején. Hónapos, éves várólisták, elhanyagolt, lepusztult kórházak, rendelők mindenhol. Az orvosok külföldre menekülnek, nincs elég nővér, nincs elég ágy. Ezzel pedig szinte minden magyar szembesül saját vagy családtagja okán.

16. Putyin barátsága és a nyugattól való elfordulás azok számára rossz üzenet, akik ideológiai alapon kapcsolódtak Orbánhoz. A témával kapcsolatos kettős beszéd, egyre több, a rendszerváltás ideje óta politizáló elvbarátja számára visszataszító.

17. Az ENSZ-el, a Velencei Bizottsággal, Brüsszellel és számtalan nemzetközi szervezettel való szembenállás, az ország védelmezőjeként való feltűnés lecsengőben van. Szíriában hamarosan rendeződik a helyzet. Soros György ügyet sem vet Orbánra. Felvett kesztyű nélkül pedig nem szimpatikus ütni valakit. A migránsok messze elkerülik Magyarországot, így csak nemzetközi hírekkel tudják bombázni a szavazókat. Ez pedig nem elég ahhoz, hogy mindenki a tarkóján érezze egy migráns meleg leheletét. Előbb-utóbb új ellenség kell. De ki, mi?

18. A Fideszen belül is nő a feszültség. A partvonalra állított politikusok (pl. Lázár János vagy Rogán Antal) nem lehetnek nagyon boldogok attól, hogy helyüket a pártban csak 10-12 éve politizáló Gulyás vagy Kocsis nevű fiatalemberek vették át. Egyre több belső információ kerül ki a Fideszből. Egyre több olyan ügy lát napvilágot, amelyre korábban nem volt példa. Repedezik a belső bizalmi rendszer.

19. Az igazságszolgáltatás igába hajtása is egyre egyértelműbb. Korábban senkit nem zavart, hogy egy volt Fideszes pártkatona áll az ügyészség élén vagy egy Fideszes képviselő felesége vezeti a bíróságokat. Czeglédy Csaba ügye azonban szimbolikus lehet. A családjától elhurcolt egykori képviselő indokolatlanul hosszú fogvatartása sokakban keltett unszimpátiát. Ugyanakkor például a Fideszes Voldemortot (Mengyi Roland) nem láthattuk vezetőszáron elvezetni. A Czeglédyről szóló újságcikkek rendre rekord olvasottságot produkálnak. Ezek az ügyek a jogérzékkel bíró magyar szavazókat tudják majd befolyásolni.

20. A papok egy része is elfordult Orbántól. Ma már csak nagyon kevés templomban hallhatunk kormánypropagandát prédikálni. A Pápa ugyanis felszólította vallása papjait és az országok vezetőit, hogy legyenek irgalmasak a menekültekkel szemben. Így elég nehéz feladat a migránsok vallási kultúrát veszélyeztető, országfoglaló magatartását hangsúlyozni.

21. A sajtószabadság kérdése is fontos ügy. Magyarországon nincs sajtószabadság. Azok az újságírók, akik korábban egy független lapnál, rádiónál vagy televíziónál dolgoztak is tudják ezt. Képzeljük el milyen lehet egy megyei lap szerkesztőjének egyik napról a másikra utasítás alapján fogalmazni olyan cikkeket, amikről tudja, hogy nem igaz a tartalmuk. Egyre több médiumban mondanak fel az újságírók a kézi vezérelt lapszerkesztés miatt. Ez a kérdés pedig több tízezer ember számára lesz majd fontos. Különösen a balliberális értelmiség körében.

22. A jóérzésű emberek számára szintén nehéz megmagyarázni, hogy miért kell bűnözőként kezelni hajléktalanokat és miért kellett megfagynia idén több tucat embernek az utcákon.

23. Orbán akaratán kívül terelte egy csapatba az ellenzéket. Mindezt azért, mert jellemhibás. Képtelen ellépni attól, amit kitervel és kimond. Ezzel esélyt teremtett arra, hogy legyen egy közös ügy. Legyen legalább egy olyan kérdés, amiben minden ellenzéki párt egy platformon lehet. Ez pedig megnyitja az esélyt arra, hogy Budapestet visszaszerezze a demokratikus oldal. Tarlós István leválthatóvá vált. Ha egy ellenzéki jelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével, minden esély megvan arra, hogy a főváros újra baloldali legyen. Ez pedig valóban óriási hatással lehet a 2022-es OGY választás eredményére.

24. Az EU-s pénzek apadása is komoly kihívást jelent. A gazdaság növekedése pedig egy ponton túl nem vihető. A devizahitelesek a Questor és a brókercégek károsultjai továbbra sem lettek megmentve, kártalanítva. A kilakoltatások folytatódtak annak ellenére, hogy Orbán személyesen tett ígéretet arra, hogy az országban senki nem kerül az utcára. Ez újabb adalék lehet a miniszterelnök hitelességét firtatók számára.

25. A nyugdíjasok sem lettek elkápráztatva. Az a 10000 forint, amivel megpróbálták megvásárolni a nyugdíjas szavazatokat, hamar elfogyott. Az idősek pedig fogyasztják a politikát. Nyomon követik és formálják. Megalakult az MSZP-s Korózs Lajos által jegyzet nyugdíjas parlament. Számtalan nyugdíjas szervezet kezdett politikai tevékenységbe. Az ellátások nem emelkedtek számottevő mértékben. Nem lett 13. havi nyugdíj. A prémium elenyésző. Az emelések pedig nem, vagy csak épphogy meghaladták az inflációt. Az érdemi fellendülés, elmozdulás tehát elmaradt. A választásokat eldönteni képes réteg tehát nincs elkötelezve a Fidesznek. Ügyes politizálással, hamar újra lehetnek az ellenzék bázisa.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!