A Néppárti EU-biztos kemény szavakat fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 10: EU commission vice president Jyrki Katainen speaks during a joint press conference with European Comissioner of Research and Innovation Carlos Moedas (not seen), EU Commissioner Internal Market, Industry, Entrepreneurship and Small and medium-sized enterprises (SMEs) Elzbieta Bienkowska (not seen) and Chief Executive of the European Investment Fund Pier Luigi Gilibert (not seen) in Brussels, Belgium on April 10, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Szerdán tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben Jyrki Katainen, a finn EU-biztos és a Néppárt politikusa, aki az újságíróknak beszélt az EU-ra 2019-ben leselkedő kihívásokról. Az első kihívásnak azt emelte ki, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben eljárások folynak, mivel ez a két állam nem tartja tiszteletben az EU alapvető értékeit – adta hírül az Eurológus.

Az Eurológus beszámolója szerint erre reagálva kérdezték meg a finn politikustól az újságírók, hogy ha az EU alapvető értékei ilyen fontosak, akkor milyen intézkedéseket kívánnak tenni az említett két országgal kapcsolatban, hogy visszaszorítsák a korrupciót.
Jyrki Katainen emlékeztette a jelenlévőket, hogy jelenleg is zajlik a hetes cikk szerinti eljárás Magyarországgal szemben. Ezután elmondta azt is, hogy a Bizottság tavaly tett javaslatot egy új eszközre, aminek a segítségével, ha egy tagállamban korrupcióra, vagy hatalommal való visszaélésre utaló jeleket tapasztalnak, be tudják fagyasztani az adott országnak folyósítandó európai uniós támogatásokat.

A finn politikus hangot adott véleményének is: “Nem látom be, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.”

Ezt követően kitért arra, hogy szerinte az ilyen országok elleni fellépés a tagállamok kormányán múlik, valamint arra, hogy a diplomácia erre egy jó eszköz, de nem minden esetben célszerű túl diplomatikusnak lenni.

“Határozottan kell fellépni az állam- és kormányfők előtt, a parlamentben, elmondani, hogy az egyesült Európa alapvető értékeiről van szó. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy tovább bővüljön az integráció, ha ezeket az elveket nem tartják tiszteletben mindenhol. Konstruktív párbeszédre van szükség ezekkel az országokkal, de több vitára is a nyilvánosság előtt.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!