Lesújtó vélemény Magyarországról, amerikai professzorok jutottak erre a következtetésre

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

A Washington Postban jelent meg egy cikk, melyben Steven Levitsky a Harvard politikatudomány-professzora, valamint Lucan Ahmad Way a University of Toronto politikatudomány-professzora közösen mutatják be a versengő autoriter rendszereket, és mely cikkben példaként Magyarországot említik meg – adta hírül a 444.hu.

Az ő nevükhöz köthető a versengő autoriter rendszer elnevezés, melyet itthon is sokat használunk. Ezt azokra a hibrid berendezkedésű országokra mondják, ahol van pártverseny és elvileg leváltható lenne a hatalmon lévő kormány, de az egyenlőtlen játéktér miatt az előnye szinte behozhatatlan.

„2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor aláásta a demokrácia kulcsintézményeit, de nem azokkal a módszerekkel, amik általában az autokráciát jellemzik” – írják a Washington Postban.
Tehát nem tiltja meg a hatalmon lévő kormány, hogy ellenzéki jelöltek induljanak, nincsenek politikai foglyok és viszonylag tiszta választásokat is tartanak, ahol nincs egyértelmű csalás sem. Viszont a cikk kiemeli:

„világos, hogy Magyarország nem demokrácia”.

Ez pedig az egyenlőtlen játéktérben mutatkozik meg. Az egyenlőtlen játéktér elemei közé sorolják például az állami pozíciókba lojális emberek ültetését, a média nagy részének irányítását és a választási rendszer átírását.
A két politikatudomány-professzor leszögezi, hogy az ellenzék gyengeségének vannak olyan okai is, melyek Orbántól függetlenek, de a játéktér egyenlőtlensége teszi lehetővé, hogy szinte behozhatatlan a kormánypárt előnye.

„Újságírók megölése, vagy tüntetők lelövése könnyen számkivetetté tehet egy autokrata vezetőt nemzetközileg. Azt viszont kevesen veszik észre, ha egy párt a saját támogatóival tölti fel a választási bizottságot, vagy ha kormányközeli vállalkozók közpénz segítségével szereznek meg ellenzéki újságokat. Ha pedig jogi eszközökkel takarítanak el független intézményeket, akkor a kormány megteheti, hogy azt állítja, valójában nem éltek vissza a hatalmukkal, például a CEU esetében.”

Mint írják, az EU egy-két kivételt leszámítva, nem szállt szembe Magyarország demokratikus hanyatlásával, és amíg a Fidesz fenn tudja tartani a kétértelműségre alapuló taktikáit, addig nem kell számítania komoly következményekre.

A cikk megjelenését követően Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője Twitteren reagált a leírtakra:

„A magyar baloldal Levitsky és Way alapján versengő autoriternek hívja a Fidesz rendszerét. De Levitsky és Way nem foglalkoznak azzal, hogy a szélsőséges és teljesen inkompetens baloldal rátör a megválasztott kormányra, és nem demokráciát akarnak, hanem rendszerváltást.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!