“Több a zászló, egy a tábor” – Végre megértették az üzenetet, egyre többen követelik a teljes összefogást

Egészen újféle összefogás van kialakulóban az ellenzéki táborban.

Sokan mondtak radikálisakat a tegnapi tüntetésen, elég csak az utcai ellenállásra buzdító jobbikos vagy momentumos, vagy az országos sztrájkra felszólító szakszervezeti felszólalásokra gondolni. Mégis, talán senkié nem váltott ki akkora reakciót, és nem jelezte, hogy egy teljesen új ellenzéki politika van megszületőben, mint Tóth Bertalan, az MSZP elnökéé.

Ahogyan Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője is megfogalmazta Facebook-oldalán:

a csontig hatoló hideg ellenére valami olyan egység formálódik, amelytől érezhetően retteg a hatalom.

Ujhelyi emlékeztetett: miután megteremtették az egységet a parlamentben, majd az utcán, már nincs visszaút, most a választásokon is folytatniuk kell az egység megteremtését.

“Egy az egy ellen!”

– foglalta össze röviden az EP-képviselő az új ellenzéki politika jelmondatát, és egyben a pártokon átívelő ellenzéki szavazók akaratát. De nem csak a szocialisták ismerték fel ezt az akaratot, úgy tűnik, szakszervezeti körökben is egyre népszerűbbé válik az idei választásokon való szorosabb együttműködés gondolata. Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke tegnap szintén Facebook-oldalán azt írta:

ha az ellenzék közös EP-listát állít, az olyan tökéletes csapda a Fidesznek, amelyből lehetetlen kimenekülni.

Hargitai ezt azzal indokolta, hogy az összefogás megroppantaná Orbán hatalmának legfőbb biztosítékát, a centrális erőtér, vagyis a megosztott ellenzék politikáját. (Erről már mi is értekeztünk nemrégiben egy elemzésünkben.) A MÚOSZ elnöke szerint Orbánékat emellett az Európai Néppárt képmutató hozzáállása is megerősíti kívülről, miután a politikai szervezetnek szüksége van az EP-választáson várhatóan többségbe kerülő Fidesz tizenegynéhány voksára.

Mint írta, ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie, elmélete szerint egy közös EP-listával ugyanis a maximálisan megszerezhető 21 mandátumból akár 11-et is megszerezhetne az ellenzék, amivel olyan győzelmet arathatna a Fidesz felett, melyre bő egy évtizede nem volt példa. Ez olyan erős üzenet lenne, ami minden bizonnyal a Néppárthoz is eljutna, akik ha azt látnák, hogy a választók megbüntetik a Fideszt csalárd és tolvaj politikájáért, nem szolgálnák ki többé Orbánék hatalmi törekvéseit. Hargitai szerint ez lehet az egyetlen esély a 2022-es választások behúzására.

“Egy szó mint száz, itt az idő, most vagy soha – közös ellenzéki EP-lista kell, és Orbánék kezdhetik vágni a centit

– zárta gondolatait a szövetség elnöke.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!