Kész az ítélet: 2019-ben kivégzik a maradék független kulturális műhelyeket

37,4 milliárd forint jut beépülő jelleggel 2019-től az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására. Az elosztás és szelekció módjáról, elvéről, kurátori szempontjairól egyelőre semmit sem tudni.

A kulturális intézmények nyolc éve minden december végén benyújthatták igényüket az éves támogatás elnyerésére, ami a kisebb és margón kívüli kulturális közösségeknek az életben maradást jelentette s nem medencetisztításra pályázták.

Mindez most olyan új rendszerű elosztási projektté módosul, amiről a kormány már feltehetően mindent, az érintettek viszont semmit sem tudnak. Mindenesetre az új rendszer átláthatatlansága miatt a színházak egy része 2019-es bemutatókat mondott le vagy gyűjtésbe fogott.

Arról egy percig se legyen kétségünk, hogy az újabb kézivezérléses közpénzelosztással egyértelműen a kormányhoz lojális és a (mindenkori) fennálló rendszer kritikáját feladatának tekintő művészeti csoportok kivéreztetése illetve az előbbiek életben tartása a cél, amint ezt már a Fidesz-kormány egyik működési alapelveként megszokhattuk.

Csakhogy a kultúra nem a foci elvei szerint működik, hanem törékenyebb belső folyamatok terepe – könnyebb is lesz megtizedelni azokat a közösségeket, amelyek szakmájuk és alapvető kötelességük szerint az elnyomó mechanizmus elé tartanak tükröt. Mert ez a dolguk.

Azt egyelőre csak tippelni lehet, hogy Orbánék a tudományos élet után miért a kulturális közösségeket veszik célba – az összeg mértéke ezt nem indokolja.

Tarlós mindezt ősszel, mikor úgy dönttettek vele, hogy ismét főpolgármester-jelölt lesz, még úgy kommentálta, hogy “Abba én nem nyugodtam és nem nyugszom bele, hogy a mi fővárosi színházaink között elosztandó tao-pénzekhez ne legyen közünk./…/Ragaszkodom hozzá egyelőre. Két lehetőség is van, vagy az ide tartozó tao-pénzt mi osztjuk el továbbra is a színházak között, vagy pedig, ha létrejön egy bizottság, annak a főpolgármester-helyettes asszony (Szalay-Bobrovniczky Alexandra) tagja lesz, és a budapesti színházpénzek elosztásánál az ő javaslata lesz a mértékadó” – ez már eléggé iránymutató koncepciónak tetszik, még ha el is kottyantotta magát.

Az pedig minden álságos atyáskodását egyértelművé tette, amikor rákérdeztek, hogy viszont mi lesz az olyan világhírű, de függetlenként számon tartott műhelyekkel, mint a Pintér Béla társulat.

Tarlós erre adott válasza már egyértelművé tette, hogy mire számíthatunk, miután közölte, hogy „magánügyekkel nem foglalkozom…”

A jogalkotó december 27-re minden döntést meghozott, ami a kulturális tao-támogatás eltüntetéséhez kellett. Egy döntés maradt el: hogy mi lesz helyette és mikor. Hogy mivel tervezhetnek a színházak és zenekarok. És Mága Zoltán.

(illusztráció: egy meghatározó kép Pintér Béla „Gyévuska” című előadásából)

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: Kész az ítélet: 2019-ben kivégzik a maradék független kulturális műhelyeket címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!