Lassú, de biztos csökkenés: elindult a Fidesz a lejtőn

MTI Fotó: Varga György

Nem gondoljuk, hogy 1-2 hónapon belül bezuhan a Fidesz népszerűsége, de olyan folyamatok látszódnak megindulni, amik komoly veszélyt rejtenek a Fidesz részére. Mindezek már látszódnak a legutolsó közvélemény kutatások adataiban is. Az egyik ilyen jelzés, hogy miként tekintenek az emberek a jövőre, milyen várakozásaik vannak saját jövőjük tekintetében. A Publicus Intézet felméréséből, amelyet december 13 és 15. között, azaz a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabály elfogadása után készítettek az derül ki, hogy egyre sötétebbnek gondolják a jövőt a magyarok.

Míg novemberben még 41 százalék tekintett optimistán a jövőbe, addig decemberben már csak 30 százalék volt az arányuk, miközben 53 százalékról 64 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint „rosszul mennek a dolgok”. Ezek a számok nem képződnek le rögtön pártpolitikai preferenciává, a Fidesz így is óriási előnnyel rendelkezik. De a kiábrándultság először passzív,bizonytalan választóvá teszi az emberek jó részét, és csak azután kezdenek maguknak új pártot keresni. Azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a kutatásban még nem érzékelhető az országos méretű tüntetéshullám, ami alapjaiban is sok újdonságot hozott az ellenzék és a társadalom közeledésében.

publicus felmeres nepszava

Az sem elhanyagolható, hogy a dolgozók jó része csak a jövő év első negyedében fog szembesülni azzal a ténnyel, hogy a kormányzat gyakorlatilag eltörölte a cafetériát, és beszántotta az Erzsébet-utalványt. Ez jelentős kiesés lesz nem csak a lakossági oldalon, hanem a kereskedelemből is hiányozni fog ez az összeg. A 2,7 százalékos nyugdíjemelés már most látszódik, nem fogja fedezni az infláció mértékét, így a nyugdíjasok körében is nőni fog az elégedetlenek aránya. Ez pedig az EU parlamenti választásokon azt eredményezheti, hogy az elbizonytalanodott Fidesz szavazók otthon maradnak, ami jelentős veszteséget jelenthet a Fidesz számára.

Az igazi veszély ebben ott bújik meg, hogy könnyen megdőlhet az Orbán mindenhatóságába vetett hit, és egyre inkább felerősödhetnek a párton belül is a kritikus hangok, elmélyülhetnek a törésvonalak, miközben az ellenzék pedig kezdi megérteni amit 8 éve mond neki az utca embere: “Tessék már összefogni!”

Nem vagyunk naivak, és nem szeretnénk alaptalanul optimisták lenni az Orbán rendszer bukását illetőleg. Azonban a Fidesz és a kormányzat eróziója beindult, ami lassan, de biztosan fogja a jövőben emészteni a kormánypárt testét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!