„Nem leszünk rabszolgák…!” – Új korszak kezdődik. Új korszak kezdődik…?

Tamás Gáspár Miklós szerint igen, csak hallgatni kell a diákságra, a munkásokra, a magyar népre – egyszerű mint rántotta, amiből már nem lesz tojás.

„Diák-munkás szolidaritás, nem leszünk rabszolgák, szabadságot, Orbán takarodj…!” – skandálták mindezt fesztiválhangulatban s energikus derűvel a tegnap délutáni Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet által meghirdetett tüntetés kezdetén a Kossuth téren jelenlévő, kezdetben 4-500 fős maroknyi tömeg.

Hid

Azt természetesen mondani sem kell, hogy demokrata nem él erőszakkal az igaza érvényesítéséhez – általában. Természetesen vannak kivételes helyzetek,

amikor semmi más nem marad, mint a végzetes kockáztatása önnön életünknek az igazság érdekében – ilyenkor hívjuk magunkat partizánoknak vagy Ságvári Endrének, de ez az élethelyzet jelenleg nem életszerű ma Magyarországon, bár önjelölt rózsadombi vagy mentelmi joggal bélelt forradalmárokkal tele az utca.

Hid3

A tegnapi spontán esemény moderátora többször kihangsúlyozta még TGM beszéde előtt, hogy az esemény erőszaktól mentes tüntetés és semmi keresnivalója olyan akcióknak és provokációknak, melyek az előző napon megtörténtek a városban. S nem mellékesen azt is határozottan jelezték, hogy NEM a jelenlévő rendőrökre kell haragudni, hiszen ők is csak dolgoznak sőt, akaratlanul is túlóráznak, am inek nem biztos, hogy örvendenek.

Ehhez képest este tíz után a demonstráció már gumibotozással, gázsprayvel dúsított rendőri attakkal zárult.

Mi történt, történhetett a kettő között…?

Többek között kiderült, hogy a rendőri fellépést érthetetlen indíttatásból – többek között – beprovokáló Momentum nevű pártféle formáció vezetője, Fekete-Győr András értelmezhetetlen tudatossággal füstgránátot dobott a rendőrök közé s többek között ez is ráindította a rendőrök ujját a gázpalackok ravaszára –

amivel a momentumos illetőnek tisztában kellett lennie. Azt ne is firtassuk, hogy este indulás előtt a sapkasál mellé miért tesz zsebre bizonyára véletlenül egy-két füstgránátot, pláne honnan szerzi, de ezt ő biztosan jobban tudja, okos fiatalember.

S többek között kiderült az is, hogy az elnök által vezetett „párt” gyakorlatilag nincs, miután a szomszédos Szabadság térről próbáltak nagy számú híveikkel csatlakozni a Kossuth téri rendezvényhez, viszont kiderült, hogy a nagy számú tömeg, amely a momentum mögött áll, kb. 14 fő.

Id2

Többek között kiderült továbbá, hogy a Momentum ellen súlyos szankciókkal lépett fel az Állami Számvevőszék a pártfinanszírozási elszámolás anomáliái miatt, ami legalább évi 100 milliós nagyságrendben fájhat a formációnak, ezt természetesen meg tudják magyarázni – de valamit ki kellett találni. S legjobb ötlet a jó öreg mártírszerep.

Mindez természetesen csak az egyik sajátos momentuma volt a tegnapi estének, melynek a zárását – ismét – kísérő kölcsönös agresszió nehezen értelmezhető, legalábbis az előtte eltelt 2-3 órából semmi sem indokolta.

Hid4

Az esemény kezdetekor a láthatóan improvizatív demonstráció nyitányaként Tamás Gáspár Miklós a tőle már megszokott neobaloldali hevülettel elmondott beszédében deklarálta, hogy

„Ebben a pillanatban nem Orbánra, Kövérre, a rendőrségre kell gondolnunk hanem a magyarországi munkásokra, akiket évtizedek óta elnyomnak. Olyan rendszert sikerült létrehozni, ami csak úgy működik, ha lefekszik a külföldi tőkének/…/, de ennek a korszaknak a vége elkövetkezett…! Az a tény, hogy diákok, értelmiségiek, munkások szakszervezetek egyértelműen föllépnek az önkénnyel és a szociális jogok eltiprásával szemben ez új dolog Magyarországon. És nem fog kevés ideig tartani – remélhetően új korszak kezdődik és vége lesz egyszer az önkénynek, amiből elegünk van!”

Ezt követően a láthatóan koncepció nélküli rendezvény egyre növekvő létszáma spontán elindult a Margit híd felé a készenlétis rendőrök jelentő számú sorfalától kísérve, de a hangulat inkább volt fesztiváli, semmint feszült.

Hid5

A hídra érve a vonuló tömeg mindkét irányban leállította a forgalmat, amit a rendőrök mondhatni szakszerű mitfárerként biztosítottak. Nyoma sem volt agresszív készenlétnek, fenyegető feszültségnek – gyakorlatilag zökkenő nélkül alkalmazkodtak s biztosították az időközben 3-4000-re duzzadó, túlnyomórészt fiatalokból álló tömeg menetét.

Hid6

A fiatalok pedig, a rájuk jellemző iróniával skandálták a kormányellenes rigmusokat, a leálló forgalomban szolidárisan tülkölő járműveket hangos ovációval ünnepelték s a – tény: jelentős számú – rendőri kíséret sokkal inkább biztosította a menetet, semmint támadóan lépett volna fel. Mind a budai alsórakparton, mind a szintén megbénított Lánchídon, mind a Kossuth térre visszavezető útvonalon, ahol pár százan várakoztak türelemmel a menetre.

Mindezeket tapasztalva változatlanul érthetetlen, hogy az estét lezáró tiltakozás miért fajulhatott – kölcsönösen – egy egészen más jellegű végkifejletbe. Hogy az erőszakszervezet miért erőszakos, azon persze nincs mit meditálni – ez a dolga, ezért szeretjük utálni.

Hid7

Az viszont érthetetlen, hogy – többek között – demokratikusnak öndefiniált jelenlévők miért provokálnak be egy nyolc sor rendőr, nyolc sor civil értelmetlen sumóbirkózást, mint a Téli Palota el nem foglalásának fiktív lehetőségét. Jelentős médiavisszhang tudatában.

A tegnap esti több ezres tömeg, ha értelmes irány(ító) vezeti, simán megbéníthatta volna a fél várost, amint tették 2-3 évvel ezelőtti kollégáik az Oktogonnál, vagy bárhol máshol s erős üzenettel bírt volna. Tény, akkor nyár volt. Most tél van és hideg – úgy tűnik egyszerűbb és hatásosabb füstgránát után a hűvösön melegedni kellő s óvó sajtófigyelem reményében.

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: „Nem leszünk rabszolgák…!” – Új korszak kezdődik. Új korszak kezdődik…? címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!