Az évszázad botránya: milliárdos cégek cseréltek gazdát egy nap alatt

forrás: nol.hu

Még augusztusban hozta létre a kormány a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), melybe múlthéten összpontosult az összes kormányközeli médium néhány óra leforgása alatt. Ezáltal a KESMA alá tartozik a teljes megyei lappiac, a Hír TV, az Echo TV, az Origo.hu kiadóvállalata, a Magyar Idők, az Opus Press, a Bors, a Nemzeti Sport, a Lokál, a Figyelő, a Ripost és több rádióállomás is, ami így az atlatszo.hu számítása szerint összesen 476 médiumot foglal magába – közölte a 444.hu.

Ezt az igencsak érdekes csoportosítást kellett volna kivizsgálnia a Gazdasági Versenyhivatalnak, ám ezt a kormány szerette volna elkerülni, így szerdán megjelent a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat, ami kimondja, hogy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány a KESMA-nak tett felajánlásokat.

Ezzel a lépéssel tehát Orbán kiküszöbölte azt, hogy így már sem a versenyhivatal, sem a médiahatóság nem vizsgálódhat az ügyben; az indoklás pedig egyetlen pofonegyszerű szóból áll: közérdek!
A miniszterelnök ráadásul ezzel a döntéssel kimondta, hogy versenyjogilag teljesen érdektelen az, hogy egyetlen nap leforgása alatt gazdát cseréltek ezek a médiavállalatok, amik összesen évi mintegy 60 milliárd forgalmat bonyolítanak le.

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint: „Hatáskör hiányában lezárult a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány bejelentésének versenyhatósági vizsgálata”.
Tehát ők nagyon ki akarták vizsgálni, de felsőbb döntés következtében nem tehetik.

A tranzakciót igencsak érdekessé -és egyben teljesen hiteltelenné- teszi az a tény, hogy a tulajdonosok a vagyonukat, a nekik hasznot termelő cégeket nem eladták, hanem felajánlották az alapítványnak. Így megy ez hazánkban, csak úgy ajándékba szoktak adni milliárdos cégeket. Gazdag ország vagyunk, na. Arra nem is merünk gondolni, hogy akik most felajánlották a cégeiket, azok nem is igazán tulajdonosok, csak strómanok, és az elejétől fogva csak ez volt a cél, és tisztában voltak vele, mi a feladatuk.

A svindli nagyságát mutatja, hogy 20 milliárd forintot „ajándékoztak” egy nap alatt az alapítványnak (ennyi a cégek összesített saját tőkéje),  2800 munkavállalót érint és évi 60 milliárd körül van az éves forgalom.

Nincs itt semmi látnivalók! Kérem, haladjanak tovább!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!