Kegyetlenül mellényúlt Orbán, ez a téma sokkal fontosabb Trumpnak mint a CEU

Orbán Viktor elszámolta magát. Nem kicsit, nagyon. Persze nincs rá bizonyítékunk, de valószínűleg a CEU körüli botránynak, és az egyetem kiutálásának vajmi kevés köze volt Soros Györgyhöz. Persze, nem volt ellenükre, hogy a már jól bejáratott ellenségképet itt is lehet használni -ez megkönnyítette a kommunikációt-, de igazából nem ez lehetett az elsődleges cél.

Orbán volt az első, és talán az egyetlen európai államfő, aki még az amerikai választások előtt kiállt Trump mellett, és joggal várta az ajándékát, egy négyszemközti találkozót Washingtonban, hogy meg tudja mutatni, milyen fontos is ő itt, Európa közepén. Amint egyre inkább látszott, hogy ez hiú ábránd marad, Orbán a jól bevált módszeréhez fordult: kell valami nagyot mondani, valami szokatlant húzni, amivel ki lehet zsarolni a találkozót. Ő megkapja a találkozót, majd látványosan visszalép a tervtől, mutatva a kompromisszum képességét. Trumppal szemben a CEU lett volna ez a téma, amiben “meggyőzhető” lett volna Orbán, cserébe a találkozóért.

A CEU is, mint minden egyetem azonban az USA-ban nem szövetségi ügy, így az elnöknek nem sok köze van hozzá. Pláne, hogy közben van egy kis észak-koreai atombomba fejlesztés, hogy Oroszország elfoglalja a Krímet, meg volt valami fegyverropogás Szíriában is, ha jól emlékszünk. Ezek mellett a globális kérdések mellett Washingtonból a CEU ügye egy láthatatlan porszem.

Ennél lényegesen sokkal jelentősebb kérdések is vannak a régióban, mint például Ukrajna NATO tagsága, vagy az orosz gáz kérdése. Washingtonnak sokkal fontosabb, hogy, amerikai cégektől vásároljon Magyarország gázt Romániából és a horvátországi Krk-szigetén üzembe helyezett terminálból vegyen cseppfolyós gázt. Ehelyett mélyponton vannak a horvát-magyar kapcsolatok, Orbán folyamatosan Putyinnal üzletel, nemcsak Paks II. ügyében, de gázvezetékek terén is, Ukrajna NATO kapcsolatát pedig folyamatosan blokkolja.

Magyarország vesztett, mert Orbán nem akart olyan engedményt tenni a találkozóért cserébe, ami elérte volna Trump ingerküszöbét, mert azzal felbőszítette volna Putyint. Bepróbálkozott egy olyan dologgal, ami nem fáj senkinek. Se Trumpnak, se neki. Csak a szabad és művelt tudományos világnak. A sötétség lett az úr.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!