Ez már a tengerentúlon is sok, napok óta erről cikkez a New York Times

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

A New York Times napok óta a magyar sajtószabadságról ír, illetve arról, hogy egyre kevésbé van sajtószabadság Magyarországon. A lap már több cikkben is bemutatta azt a képtelen helyzetet, hogy több egymástól függetlennek tűnő laptulajdonos egyszerre és önként mondtak le médiabirodalmukról egy a kormányhoz rendkívül közeli alapítvány számára. A lap megemlíti, hogy több mint négyszáz újság, weboldal, tévé- és rádióadó került egy kézbe, ami egyértelműen egy központosított szócsőként működik a Fidesz számára – adta hírül a 444.hu.

“Ez nyilvánvalóan nem jótékony gesztus volt. A tulajdonosok maguk is kormánypárti oligarchák, Orbán szövetségesei. Némelyikük eleve azért vásárolta fel a független sajtótermékeket, hogy kormányzati szócsővé alakítsák azokat. Nem nehéz azt feltételezni, hogy ezek a tulajok boldogan tettek apró szívességet Orbánnak és pártjának” – írja a New York Times a vezércikkében.

A lap megemlíti továbbá Szánthó Miklós nyilatkozatát is, miszerint a központosítás legfőbb célja a médiaegyensúly megteremtése volt. Tehát Szánthó szerint eddig túlnyomó többségben voltak a kormányellenes médiák és így sikerült megteremteni a kívánt egyensúlyt.
A lap álláspontja azonban merőben más: “Érdekes, hogy egyensúlyt említ, mert jelenleg ötszáznál is több kormánypárti médium működik Magyarországon, ahol 2015-ben még csak 31 ilyen volt”.

Végül a véleménycikkben kitérnek arra, hogy az Európai Parlament eljárást indított Magyarország ellen, mivel veszélyezteti az unió alapértékeit, és úgy fogalmaztak: “Ennél sokkal többre lesz szükség, ha azt akarják, hogy Orbánt érdekelje ez”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!