Itt valami bűzlik, orbitális hazugság húzódhat a háttérben

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Folyamatosan építi le a kormány a nemzetközi kapcsolatok felső szintjeit, mely aggodalommal tölti el a magyar, tapasztalattal rendelkező diplomatákat is. Egyre inkább egy saját erejét túlértékelő, magába forduló ország képe rajzolódik ki a külső szemlélő számára.

2010 után évekig maga Orbán Viktor tartotta a kapcsolatot a külföldi nagykövetségekkel, informális találkozókon, munkareggeliken. Aztán ez kezdett ritkulni, miniszteri szintre delegálta a dolgot, majd most szeptember végén az uniós nagykövetek számára tartottak munkareggelit az osztrák követség szervezésében, a kormány részéről ide is egy minisztert vártak, de – az utolsó pillanatban – az egy államtitkárt küldött maga helyett. Világosan látszódik, a kormánynak egyre kevésbé fontosak a közvetlen párbeszéd fórumai.

Azt gondolnánk, hogy Németország, akinek a gazdasága jelentősen befolyásolja a magyar gazdaság teljesítményét is, ebből a szempontból kivételezett helyzetben van. Tévednünk kell azonban, a kormányzat erre sincs tekintettel. 1992 óta létezett a Német-Magyar Fórum, ami a tavalyi év folyamán megszűnt,mert a magyar fél egyre alacsonyabb rendű résztvevőket delegált, a párbeszéd fenntartására megmaradt a fórum “ifjúsági változata”.

Normál esetben, a folyamat fordított szokott lenni, ifjúsági, kulturális vagy sport konferenciák szokták kinőni magukat fontos nemzetközi fórumokká. Az viszont látszik, hogy a Német–Magyar Ifjúsági Fórum fenntartásához sincs sok kedve a kormányzatnak, és hogy ne kelljen részt venni rajta, még hazugságra is hajlandóak.

A Népszava információi szerint ugyanis egy miniszter és egy államtitkár is lemondta a részvételét, akik informálisan azzal mentették ki magukat, hogy „egy nagyon fontos Fidesz-rendezvényen kell részt venniük”. A baj ezzel csak az, hogy senki nem tud ilyen jellegű eseményről, sem a Fidesz honlapján sem máshol nem találni hírt nagyobb szabású párteseményről. A parlament is normál működési rendben dolgozik, bizottsági ülések lesznek csak. Ráadásul a német-magyar fórumon ott lesz Bajkai István, miközben ő is Fidesz-képviselő. Úgy látszik, őt nem érinti ez az igen fontos fideszes pártrendezvény.

Úgy tudjuk, a távolmaradást nagyon rossz néven vette a német fél, mert ugyan a diplomáciában léteznek udvarias kibúvók bizonyos esetekben, de ez pusztán egy szimpla hazugság.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!