Onnan jött a kritika, ahonnan legkevésbé várta

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az egészségügy tarthatatlan helyzetével mindenki tisztában van, még azok is, akiknek nem volt tapasztalata a közelmúltban az ellátó rendszer hiányosságaival. A sajtóban nap mint nap olvasni elképesztő történeteket, amikről inkább gondolná az ember, hogy egy észak-koreai kórházban estek meg, mint idehaza. Csak a vak nem látja a hiányosságokat és a szükséges lépéseket.

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt a kamara országos küldöttközgyűlése után arról, hogy 1000 milliárd forint hiányzik ma az egészségügyből, ennyi pénz kellene a rendbetételéhez. Véleménye szerint  a megígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újra termelődik, mértéke jelenleg 50 milliárd forint feletti. A lejárt adósságok részleges vagy teljes kifizetése nem jelent konszolidációt, hiszen a hiányos finanszírozás miatt az adósságok újrakeletkeznek majd. Beszélt arról is, hogy  a támogatási programok ellenére sem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek.

Éger István nem vádolható meg a baloldallal való szimpatizálással. Az előző baloldal vezette egészségügyi kormányzatokat heves kamarai kritikával illette. Lehetséges, hogy akkor sem a szakmai szempontok vezették, hanem a pozíció reménye, de kritikai munkássága ellenére sem kapott pozíciót az új kormánytól.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!