Kiverte a biztosítékot Orbán “rabszolgatörvénye” – sztrájk hullám következik?

Áder és Orbán kép: MTI

“Embertelen, aljas, családellenes, a munkavállalókat kizsigerelő, teljesen szakmaiatlan rabszolgatörvény” – így jellemezték a szakszervezetek a Népszavának azt a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf fideszes képviselők jegyezte egyéni módosító indítványt, amely a jelenlegi 250-ről 400 órára emelné az egy évben elrendelhető túlórák számát.

Durva módszerrel akarja a kormányzat pótolni az országból hiányzó munkaerőt, ha már nem sikerült sem a Túrórudival, sem a pörkölttel hazacsalogatni a külföldre vándorolt képzett munkaerőt. A létszámhiány egyes ágazatokban már a termelékenység rovására megy, így félő, hogy nagy cégek akár el is hagyhatják az országot, ami katasztrofális következményekkel járna.

A törvénymódosítás módszere a szokásos, mindenféle szakmai egyeztetés nélkül benyújtott egyéni indítvány, ami a gyors megszavazása esetén már januártól életbe lép. A javaslat ismét megpróbálkozna a tavaly tavasszal a szakszervezetek ellenállásán megbukott munkaidőkeret 1 évről 3 évre emelésével is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy lehetőséget ad arra, hogy a kollektív szerződés alapján a túlórapénzeket csak HÁROM ÉV múlva adják ki. Ez teljes mértékben egy modern kori rabszolgaság megteremtéséhez vezet, főképpen a gépipar és a feldolgozóipar, valamint a kereskedelem területén dolgozókat sújtva.

Dolgozók ezreitől érkeznek tiltakozó vélemények a szakszervezetekhez, az elkeseredettség egészen szélsőséges javaslatokat szül, például az ipari parkok körbezárását, tüntetések és sztrájkok szervezését szorgalmazzák. “Egy jó nagy sztrájkot kellene csinálni, amilyen még nem volt! Igy is rabszolgák vagyunk!” – írta egy hozzászóló például a Vasas Szakszervezet oldalán.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!