Teljesen lejáratták Orbánék Magyarországot, rég nem volt ekkora botrányuk

Miután kedd este kiderült, hogy megadták a menekültkérelmet Nikola Gruevszkinek, a macedón kormány bejelentette, hogy kérelmezi a bukott politikus kiadatását Magyarországtól.

Az év botránya van kialakulóban, miután a korábbi ködösítés és nettó hazudozás után kedd este borult a bili, és kiderült, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megadta a politikai menedékjogot a hazájában jogerősen hivatali visszaélés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszkinek. A Macedóniát 2006 és 2016 között irányító volt miniszterelnök november 11-én, vasárnap fogta menekülőre, és múlt kedden közölte Facebook-oldalán, hogy menedékjogot kért a magyar államtól.

Miután oroszbarátsága és jobboldali populista politikája egy akolba terelte őt Orbán Viktorral, nem volt kérdés, hogy az ügyében a pártállam vajon milyen döntést fog hozni. Hiába nyert idén még választást is a Fidesz az uszító menekültellenes politikájával, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy Soros Györgyre és mindenféle baloldali háttérhatalmi üldöztetésre hivatkozva menedékjogot adjanak egy kelet-európai politikusbűnözőnek. Az ügy akkora botrányt kavart, hogy sikerült ismét a címlapokra repíteni vele Magyarországot, számos külföldi közéleti szereplő kifejezte tiltakozását a német államminisztertől a kormányról a jogállamiság kérdésében elítélő jelentést nemrégiben megfogalmazó Judith Sargentiniig.

Úgy tűnik azonban, hogy az egyszerű tiltakozásoknál nem fog megállni a történet, ma ugyanis a macedón kormány közölte, kérelmezni fogja Budapesttől a korrupt politikus kiadatását. Miután ugyanaz a hivatal végzi a kérelem elbírálását, ami ki tudja mire alapozva, de megadta a menedékjogot Gruevszkinek, nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz a sorsa a macedónok kérésének. Ha tényleg úgy döntenének, hogy elutasítják azt, úgy könnyen lehet, hogy sosem látott nemzetközi botrányba kavarná magát a magyar kabinet.

Ezzel együtt persze tovább tépáznák Magyarország már amúgy sem magas nemzetközi megítélését, mert bár számtalan hasonló eset előfordul Európa-szerte, a legtöbbet még ha morálisan nem is lehet alátámasztani, de a politikai érdekek legalább gyakran érthetővé teszik. Gruevszki esetében azonban nincs szó ilyesmiről, nem kockáztatná a kiadatással Orbán a Fidesz népszerűségét, nehéz tehát másként értékelni az egész ügyet, mint egy szimpla politikai gesztusnak Moszkva irányába. Úgy tűnik, összesen ez miatt tehát

megéri Orbán Viktornak és kormányának, hogy szégyent hozzon az egész országra, és lejárassa a magyarságot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!