Embertelen döntés: halálos veszélybe kergetik őket

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu.

Újabb szintre süllyedt a kormányzati embertelenség. Halálra fagyhatnak a hajléktalanok, a kormány már az aluljárókat is lezárná előttük

Egy kiszivárgott tervezet szerint lezárná éjszakára a legnagyobb aluljárókat a kormány a hajléktalantörvény legújabb kiegészítéseként. Első körben valószínűleg a Deák téri, a Kálvin téri és az Ecseri úti aluljárókat zárnák le, a lejáratok aljára elektromosan működő rácsokat szerelnének, hogy ne juthassanak le a fedél nélkül élők.

Bár mindezeket az embertelen elképzeléseket megtoldották azzal, hogy bővítenék a hajléktalanszállók férőhelyeit, valamint több pénzt biztosítanának a hajléktalan-ellátást végző szervezeteknek, széleskörű szakértői vélemények szerint az utcán élés kriminalizálása nem hogy nem oldja meg a problémát, hanem egyenesen súlyosbíthatja azt, miután a korábban általában ugyanazon a helyen tartózkodó hajléktalanok kiesnek a szociális munkások által eddig megismert tartózkodási helyeikről (hiszen továbbállásra vannak kényszerítve a rendőri intézkedések miatt).

Ez azzal a veszéllyel jár, hogy sokan nem a szállókra mennek, hanem kieső, eldugottabb helyekre, ahol könnyebben válhatnak az erősödő hideg áldozataivá. Az utóbbi években egyébként szándékosan titkolja a kormány, hogy összesen hányan fagynak halálra a téli időszakban, de a legóvatosabb becslések szerint is több százra rúghat a számuk országszerte.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!