Egyre aggasztóbb a helyzet – Átlépte a lélektani határt a kórházak adóssága

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Októberben több mint ötmilliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt tartozásainak összege, és így a tartozás teljes összege meghaladja már az 50 milliárd forintot.
Az egészségügyi intézmények tartozása november elejére 50,7 milliárd forintra duzzadt, derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.

A napi.hu közlése szerint az őszi adósságnövekedés hasonlóan zajlik mint az előző évben. 2017 októbere 5,44 milliárdot adott hozzá az akkori teljes tartozáshoz, viszont 2017 november elején a kormány bejelentette, hogy kész lefaragni a tartozás összegéből. Idén erre vonatkozólag azonban se hivatalosan megerősített, se kiszivárgott hírek nem utalnak arra, hogy mikor és miből rendezné az állam az egyre növekvő kórházi adósságokat.

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai kórház adóssága a legmagasabb, 3,2 milliárd forint. A második legnagyobb adósságot a Honvédkórháznak sikerült felhalmoznia, egészen pontosan 2,73 milliárdos tartozása van a beszállítók felé.
A vidéki kórházak közül a Békés megyei kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház tartozása is sikeresen átlépte a kétmilliárd forintot.

A kialakult helyzetet és annak lehetséges következményeit már egy hónappal korábban aggasztónak tartotta három szakmai, érdekvédelmi szervezet is, – az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – és a helyzet kezelésére, valamint az adósságrendezés megoldására javaslatokat dolgoztak ki. Javaslataikat levélben küldték el Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás- miniszternek, de levelükre azóta se kaptak választ.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!