Megtagadták az ENSZ szakértőinek belépését a tranzitzónákba!

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Az ENSZ közlése szerint a magyar hatóságok megtiltották az ENSZ-küldöttségnek a röszkei és a tompai tranzitzónákba való belépést. A hivatalos látogatás célja az lett volna, hogy ellenőrizzék érvényesülnek-e a fogvatartott menedékkérők jogai, de mivel nem engedték be a szakértőket a tranzitzónákba, így kénytelenek voltak megszakítani hivatalos látogatásukat, közölte a 444.hu.

Ez azért is furcsa, hisz elvileg az ENSZ szakértőinek szabad bejárásuk van minden olyan intézménybe és területre, ahol embereket tartanak fogva, így a magyarországi tranzitzónákba is.
Míg az ENSZ álláspontja, hogy a szakértőiket senki sem akadályozhatja a munkájuk elvégzésében, addig úgy látszik a magyar hatóságok álláspontja egészen más.

„Nem lehet kétség, hogy a migránsok tranzitzónákban tartása a nemzetközi jog értelmében sérti a szabadságjogaikat” – mondta Elina Steinerte és Sètondji Roland Adjovi, az ENSZ-küldöttség két tagja.

A küldöttség két tagja továbbá elmondta, hogy több olyan hiteles jelentést kaptak már, ami arra ad bizonyítékot, hogy az önkényes fogva tartás elleni óvintézkedések hiánya van jelen az intézményekben.
Az ENSZ küldöttei bíznak benne, hogy a magyar kormány engedélyt ad munkájuk elvégzésére és hamarosan beléphetnek a tranzitzónákba.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!