Tovább gyűrűzik a botrány: Orbánt is magával sodorhatja

Fotó: Euronews

Nikola Gruevszki macedón exkormányfő kedden bejelentette a Facebookon, hogy Budapesten tartózkodik és menedékjogot kért Magyarországon, a Deutsche Welle macedón kiadása pedig azt firtatja, hogy Szerbia közreműködéssel valószínűleg Orbán Viktor szervezte meg a kétéves letöltendő börtönbüntetésre ítélt és a Macedóniában kiadott elfogatóparancs elől menekülő Gruevszkit.

A történet bűzlik, mint minden amibe Orbán beletenyerel, ugyanis az exkormányfő nem rendelkezik útlevéllel. Így azonban, a magyar jogszabályok szerint a tranzit zónában kellene tartózkodnia, de egyes információk szerint a körúti ötcsillagos Corinthia Hotelban várja menekültkérelmének elbírálását. Az elbírálás azonban a felettébb szigorú magyar szabályok szerint nem sok jót ígérnek, hacsak nem kap VIP jogszabály értelmezést is a luxushotel mellé.

Ugyanis, EU-s tagjelölt országok 2015 óta biztonságos származási országnak számítanak, így Macedónia is. Ebben az esetben a menedékkérőnek bizonyítania kell, hogy neki nem biztonságos hazamenni. A bűncselekményért kapott letöltendő börtönbüntetés nem minősül annak, pláne, ha Macedónia kiadja a nemzetközi elfogató parancsot, ami hamarosan várható. Egyébként több mint három éve egyetlen macedón sem kért itt védelmet, mert már akkor sem kaptak, azóta pedig a szabályok csak szigorodtak.

Homály fedi Gruevszki érkezését is, mert útlevél híján repülővel nem jöhetett, hacsak be nem segített neki egy oligarcha magángépe. Ha viszont közúton jött, akkor az csakis hathatós szerb segítséggel lehetett, a Szerbiából érkezők pedig manapság nem igen kapnak nálunk menedékjogot. Orbán azonban, bár a nemzetközi porondon nem származik belőle haszna, mégis bújtathatja barátját, egyszerű hálából. Ugyanis Gruevszki fejéből pattant ki elsőként a Stop Soros kampány az ötlete, amelyet aztán itthon Orbán lekoppintott, és sikert hozott számára a választáson. Pénz vagy kampányötlet, Orbánnak mindegy, úgyis ellopja.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!