Érik a közös európai hadsereg ötlete – Trump Orbánt is megszégyenítve behisztizett

Pedig a múltkor még azon volt kiakadva, hogy az EU nem veszi ki eléggé a részét a közös védelemből.

Nagy adok-kapok alakult ki Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök között a napokban a közös európai hadsereg ötletéről. Macron szerint az EU-nak szüksége van egy közös európai hadseregre, ami – ha szükséges – nem csak Oroszországgal és Kínával szemben képes megvédeni magát, de akár az Egyesült Államokkal szemben is.

Trump Twitteren reagált a francia politikus kijelentésére. Mint írta, nagyon sértő, amit Macron ír, Franciaországnak ugyanis pont hogy Németországtól kellett megvédenie magát az első és második világháborúban (most meg ugye velük építene közös hadsereget). Az amerikai elnök egyben felszólította francia kollégáját, hogy „fizessen a NATO-ért”.

Érdekes adalék a történetben, hogy Franciaország GDP-jének már idén is 1,8%-át költötte hadi védelemre, ami alig marad el attól a 2%-os küszöbtől, amit a NATO-tagok 2024-re vállaltak. Trumpnak tehát, ha van vezető, akire nincs igazán oka kiakadni, az pont hogy Macron.

Annál több oka lehetne Orbán Viktorra, a magyar miniszterelnök a 2010-es 1,2%-os GDP-arányos védelmi kiadásokat 2015-re ugyanis 0,5%-ra csökkentette, ami jelenleg már csak 186 milliárd Ft-ot jelent. További feszültséget kelthet Magyarország és a NATO kapcsolatában Nikola Gruaevszki volt macedón elnök, aki a napokban Magyarországra szökött hazájából börtönbüntetése elől, és politikai menedékjogot kért. Gruaevszki régóta oroszbarát politikus, és aktív ellenzője az euroatlanti szövetségnek, így tehát ha Orbánék megadják menedékkérelmét, sosem látott konfliktust robbanthatnak ki a katonai szövetség berkein belül.

Ha bővebben is szeretnének olvasni a témában, ajánlani tudjuk a 444 remek cikkét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!