Milliárdok vándoroltak a MNB-től Mészáros bankjába

nol.hu

Matolcsy György jegybank elnökről több okból is a kesze-kusza szó páros jut az eszünkbe. Az egyik, ahogy a jegybank, azaz a mi közös pénzünkkel bánik. Homályos ügyletekkel próbálja eltüntetni az orrunk elől a pénzt. 266 milliárd forintnyi pénz útját próbálták eltüntetni a közvélemény elől, de nem jött be a trükk, mert a terv, miszerint ezek a pénzek elvesztették volna “közpénz jellegüket”, elvérzett az AB-n.

Leegyszerűsítve ugyan, de pontokba szedve mutatjuk be, miért durva és vérlázító az a folyamat, amit Matolcsy György irányításával végeztek el!

  1. A MNB-nek, mint jegybanknak ugyan nem a profittermelés a célja, Matolcsy mégis hatalmas nyereséget produkált az árfolyam különbözetből. Magyarul, a devizahitelesek lakásának árán százmilliárdokat kaszált a jegybank, miközben  megtehette volna, hogy a hitelek forintosításakor az eredeti árfolyamot vegye figyelembe. Így több mint 200 milliárdos nyereségért feláldozták a devizahiteleseket.
  2. Az így keletkezett pénzt alapítványokba fektették, hogy eltüntessék a vizsgálódó tekintetek elől, illetve szabadon, minden kontroll nélkül költhessék el. Ekkor vált híressé a mondás, hogy “elvesztette közpénz jellegét”. Ami mint végül kiderült, nem igaz, ugyanúgy el kell vele számolniuk.
  3. A pénz itt nem állt meg, mert az alapítványok különböző gazdasági társaságokat alapítottak és ingatlanokat vásároltak. Az induló 266 milliárd forintból 2018 őszére már csak 26 milliárd forint maradt az alapítványoknál, a többi kifolyt a létrehozott céghálózatba és az ingatlanokba.
  4. A maradék pénz sem állt meg, mert az utolsó fillérig elhelyezték az MKB bankban, ami Mészáros Lőrinc résztulajdonában áll. Egy része bankbetétben, egy része pedig lejáró vállalati kötvények formájában van.
  5. Az MKB, mint kereskedelmi bank, a betétesek pénzét hitelként helyezi ki, csak úgy mint minden más bank. Az MKB hitelezte Mészáros cégeit csakúgy, mint Matolcsy Ádám Origóját, vagy a fideszes kötődésű Duna Aszfalt Kft-t, amely most bekebelezte a régi jó öreg Közgépet, de a Pecina nevével lebonyolított média vásárlásokban is szerepelt.

Így vándorolt át a fideszes vállalkozások zsebébe annak a pénznek a jó része, amit a devizahitelesek elbuktak saját lakáskölcsönükön.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!