Olyan választ kapott Orbán a konzultációban, amitől még most sem tért magához

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Özvegy Kovács Jenőné, mindenki Margit nénije csak a mi fejünkben létezik, de eljátszottunk a gondolattal, hogyan válaszolna a legújabb nemzeti konzultáció kérdéseire, ha nem csak igen meg nemet kellene ikszelgetni. Íme, szerintünk hogyan vélekedne Margit néni:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?

Egyetértek én persze. Már csak az a kérdés, melyik családok kapnak támogatást. A kínaiak, akik kötvénnyel jöttek, vagy az ukránok, akik nyugdíjat is kapnak tőlünk, esetleg a vajdasági magyar családok, akik most lakhatási támogatást kapnak? Ez nekem nem világos.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?

Hát, nem is tudom. Most akkor, ha tönkremegy a munkahelyem, mert nem bírja a versenyt a Mészáros cégével, és munkanélküli leszek, akkor a gyerekeim ne kapjanak ingyen tankönyvet? Vagy akkor nem jár a családi pótlék? És ha beteg leszek és nem tudok amiatt nem tudok dolgozni? Ne haragudjon meg miniszterelnök úr, de ez így nem tűnik túl jó ötletnek.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?

Hogyne értenék egyet! Ez csak természetes! De ha lehet javaslatom, akkor én azzal is egyetértek, hogy az idősebb házaspároknak meg támogatást kell adni, az önálló élet folytatásához. Mondjuk normális fizetésekkel, vagy olcsóbb benzinnel, vagy normális orvosi ellátással. De ez csak egy ötlet, nem tudom jó-e. Ön sokkal okosabb nálam, gondolom majd megvitatják.

Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?

Nem ezzel határozottan nem értek egyet. Két házzal odébb az utcában lakik egy család, öt gyerekük van. Jóravaló család, de ha tudná milyen zajt csapnak ezek a gyerekek hétvégén, mikor pihennék! Kiabálnak, sivítanak nevetgélnek! Biztos ők is meg gondolták volna, ha nem járna ennyi támogatás. Vagy járjon támogatás, de legyen a gyerekek számával arányosan valami hangszigetelési kötelezettség is. Én így gondolom. Szeretem én a gyerekeket, csak ne lennének olyan hangosak!

Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?

Elakadtam miniszterelnök úr. Most akkor az nem úgy van, hogy család a társadalom alapegysége? Csak azért kérdem, mert akkor nem csak az édesanya vállalja a gyerekeket, hanem az apa is, ettől lesznek gondolom család. Azért mondom ezt, mert azt kimondottan nem szeretném, ha három gyermekes anyák szaladgálnának az országban, egyedül, magukra maradva férj nélkül, a gyerekek meg apa nélkül.

Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?

Biztosan velem van a baj. Ne haragudjon rám, miniszterelnök úr, de mostanában nincs időm sokat olvasni, tudja az árfolyam változás miatt nagyon megnőtt a törlesztőnk, és senki semmit nem tett értünk, sokat kell dolgozom. Meg tudná mondani, milyen a „nem valódi” főállású anya? Csak úgy csinál, mintha etetné a gyerekét, de nem is? Vagy hogy képzeljem ezt el?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?

Na, most megfogott ezzel a kérdéssel. Mert majdnem rávágtam, hogy igen, de aztán belegondoltam. Tulajdonképpen, ha olyan beteg a gyerek, hogy az állami egészségügy nem tudja gondozni, akkor azt nem támogatni kellene, hanem elismerni munkának. Elvégre, az állam feladatát látják el otthon. Azt már meg sem merem említeni önnek, csak félve súgom, hogy a beteg szüleit ápolókról is ugyanígy gondolkozom, nem gondolnám, hogy az idősek ápolása nem ugyanolyan nagy feladat.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak védenie kell?

Jajj, miniszterelnök úr, a szívemből beszél! A szellemi és lelki fejlődés az egyik legfontosabb, ha egészséges társadalmat akarunk! Ha ezzel a kérdéssel azt akarta sugallni, hogy az állam feladata gyermekeink szellemi fejlődését megvédeni Németh Szilárd és Kásler úr elmebajától, akkor én most kétszer is igent mondok! Ha meg a KDNP-t is betiltják a lelki fejlődés elősegítése miatt, isten bizony, Fidesz szavazó leszek!

Egyetért-e Ön azzal az alapértékkel, miszerint a gyermekeknek joguk van anyához és apához?

Kezdem szégyellni magam, mert már megint úgy tűnik, hogy a kákán is csomót keresek. De annak a gyereknek joga van nagymamához és nagypapához is! Sőt! Duplán! Csak ugye az a bajom ezzel, hogy mi van akkor, ha mondjuk az apuka nem tartotta be a 10 parancsolatot, és a kórházban meghalt. A gyereknek meg ugye joga lenne hozzá. Akkor most kit pereljen be? Az államot, aki hagyta meghalni? Vagy hova forduljon jogorvoslatért? Ez a Büntető Törvény Könyvbe is bekerül? Sok itt számomra a nyitott kérdés.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeiket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?

Na, már megint ezzel a kétharmaddal jön! Mi fontosabb a családok támogatásánál? Miért csak két harmados védelem kell ennek? 100 százalékos védelmet kérek, mi több követelek, családok tízezrei nevében! Ne lehessen itt csak úgy ripsz-ropsz elvenni mindenféle támogatásokat! Öööö, a lakás takarékpénztári támogatás az is ilyen családoknak járó költségvetési támogatás volt? De kár, hogy nem előbb kérdezett meg erről! Nem lett ez elkapkodva egy kicsit?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!